Gość ravender Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Witam. Od paru lat próbuję swoich sił w kuchnii. Niestety bez powodzenia. Chciałbym zrobić wreszcie pyszny sos do makaronu, jednak zawsze coś jest nie tak. Z reguły nie potrafię zniwelować tego posmaku koncentratu a z sosu powstaje kleista breja Problem polega na tym, że gotowanie z reguły jest "na wyczucie" a ja jestem inżynierem. Dlatego jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy, prosiłbym o dokładną instrukcję jak taki sos przygotować. Dokładną tj. przykładowo: w 5tej minucie dodać pół łyżeczki pieprzu, w 6tej 5g bazylii itp. Nie potrafię dodawać rzeczy "na smak" bo niby skąd mam wiedzieć jak coś ma smakować, skoro nigdy tego nie zrobiłem ?! W sumie fajnie by było, gdyby ktoś zaprosił mnie do siebie i pokazał jak się taki sos robi. Oczywiście mogę kupić produkty a jestem z Łodzi :smile:. Pomocy! e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfild Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Składniki: słoiczek koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów szklanka wody łyżka oleju półtora łyżeczki cukru szczypta soli szczypta wegety, po około pół łyżeczki: bazylii, oregano, tymianku, czosnku, curry płaska łyżeczka chilli lub ostrej papryki. Sposób przyrządzenia: Do garnka wlewamy wodę, olej i wsypujemy cukier, sól i wegetę. Wstawiamy na mały ogień. Następnie dodajemy resztę przypraw . Gdy woda ze składnikami zacznie się gotować, dodajemy koncentrat pomidorowy po łyżeczce - ciągle mieszając. Koncentrat dodajemy do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Następnie zdejmujemy sos z ognia i po wystudzenie podajemy do pizzy, zapiekanek lub drobiu. Smacznego! Dokładniej chyba się nie da bo składnik składnikowi nierówny. więc wahania są. Trzeba milon razy spiep**** żeby znaleźć dobey przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiusia Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Ja sos do makaronu robie tak: cebula puszka pomidorów bazylia, oregano sól i pieprz.\ Najpierw podsmażam cebule z odrobiną soli,która sprawia ze cebula puszcza sok, jesli rumieni sie za szybko dolewam ok. 1/4 s zkl.wody(może być z makaronu). Jak cebula jest już szklista dodaje puszke pomidorów.Dusze jakies 10 minut, naptepnie przyprawiam i koniec. jak jest za gęsty dodaje wody, jeśli dasz za dużo nie szkodzi, trzeba poczekać chwile dłużej aż odparyje.To bardzo szybki, lekki i smaczny sos. Można dodać smietanę, najlepie 30% wtedy na pewno ci się nie zwazy. Czasem dodaje tuńczyka lub pieczarki. Jeśli dodaje któryś z tych składników to robie to przed dodaniem pomidorów. Daj znać jak si poszło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arturekk Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Witam, jak miło powitać was wszystkich na forum kulinarnym to maja pasja - kulinaria itp itd tym bardziej cieszę się spotykając inżyniera - też mam umysł tzw ścisły polecam zdecydowanie .cookingforengineers.com/ przed kropką wiadomo naprawdę warto pozdrawiam wszystkich użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 :wink: ravender - inzynierze, zapraszam jak będziesz w moich stronach, pokaże ci jak zrobić fantastyczny pomidorowy sos ;) i nie tylko do makaronu, bo ten sos, jest i do łazanek i do ziemniaczków i do gołąbków, po prostu ma wszelakie zastosowanie... a może już się nauczyłeś robić "porządny" sos do makaronu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VipDelikatesy Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Bardzo fajnie,że chociaż próbujesz swoich sił w kuchni,to naprawde godne uwagi. Powyżej masz kilka dobrych przepisów,pozostałe również znajdziesz an forum. Może z czasem oprócz sosu zaczniesz także coś piec:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ravender jesteśmy w podobnej sytuacji. Też mam problem w kuchni, bo większość przepisów jest " na wyczucie", dlatego skorzystam z powyższych przepisów, za które dziękuję. Oby coś z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.