Gość yumeka Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 CIASTO: 6-8 jaj, 20 dkg cukru, 15 dkg maki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, dżem z czarnych porzeczek, masło (do posmarowania formy). DO NASĄCZENIA: pół szklanki wody, łyżka cukru, 40 ml rumu. MASA: galaretka truskawkowa, 50 dkg truskawek, 2 śmietany śnieżki, 1 szklanka mleka. Czekoladowe wiórki do dekoracji. CIASTO: Rozbijamy jaja oddzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem tak, aby cukier przestał być wyczuwalny. Do masy z żółtek dodajemy powoli mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie dodajemy pianę z ubitych białek i mieszamy łyżką, aby ciasto nie opadło. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Następnie wlewamy ciasto i pieczemy, nie poruszając, żeby ciasto nie opadło, na rumiany kolor. Upieczony biszkopt wyjmujemy z tortownicy dopiero, gdy zupełnie ostygnie. Biszkopt kroimy w poprzek długim i ostrym nożem na trzy cienkie placki. Każdy z placków skrapiamy przygotowanym płynem. Następnie pierwszy placek smarujemy masą truskawkową, po czym ostrożnie, aby nie złamać, nakładamy drugi placek. Lekko przyciskamy placki do siebie i smarujemy cienką warstwę dżemu z czarnej porzeczki, następnie nakładamy na dżem warstwę masy truskawkowej i nakładamy trzeci placek. Również delikatnie przyciskamy. Cały torcik smarujemy równo masą truskawkową po wierzchu i z boków. Boki obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Na wierzchu torcik dekorujemy pozostałymi truskawkami oraz kleksami masy truskawkowej. MASA TRUSKAWKOWA: Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, po czym odstawiamy ją w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć ubijamy śmietanę śnieżkę z mlekiem. Truskawki oczyszczamy i myjemy, po czym miksujemy na gładką masę (kilka całych truskawek pozostawiamy do dekoracji). Do przygotowanej śnieżki dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy, następnie dodajemy zmiksowane truskawki, wszystko mieszamy na gładka masę. PŁYN DO NASĄCZENIA: Pól szklanki wody gotujemy z łyżką cukru, po przestudzeniu dodajemy rum. SMACZNEGO! :-( Jeśli wam zasmakował oddajcie na niego głos http://pasujedoobiadu.o2.pl/konkurs/przepis,42,item.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.