Skocz do zawartości

Kruszynka Cytrynowa


marzenab83

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji

Ciasto składniki:

8 jaj

cukier kryształ: tyle, ile waga jaj

margaryna: tyle, ile waga jaj

mąka: tyle, ile waga jaj

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 cytryny

Wykonanie:

Tłuszcz utrzeć z cukrem, żółtkami, dodając mąkę z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryn i wyciśniety sok. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać co ciasta. Ciasto upiec.

Lukier składniki:

30dag cukru pudru

1 żółtko

sok z 1 cytryny

1 łyżka wody

Wykonanie:

Cukier, żółtko, sok z cytryny, wodę - utrzeć.

Dodatek:

20dag krojonych orzechów

Wierzch upieczonego, ciepłego placka posypać krojonymi orzechami i polać lukrem. całość ponownie włożyć do piekarnika o temp. ok 180 stopni, by lukier zastygł i przybrał biały (jaśniejszy) kolor.

Mnie to ciasto baaardzo smakuje, rozpływa się w ustach. Dobrze utarte nie może się nie udać;)post-18327-12753915839831_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.