Skocz do zawartości

Dlaczego Bułki Należy Smarować Mlekiem?


Gość adas007

Rekomendowane odpowiedzi

Piekłem niedawno po raz pierwszy bułki  grahamki według przepisu w którym należało przed włożeniem ich do piekarnika posmarować je mlekiem. Chciałbym zapytać się Was co właściwie daje to smarowanie? Oto przepis. Wyszło całkiem nieźle choć gdy były bardzo świeże miały ciut za twardą skórkę i były trochę wilgotne w środku. Na drugi dzień były lepsze: bułeczka bardziej się zrobiła sucha a skórka bardziej miękka. Zamieszczam przepis. Może macie jakieś sugestie jak go zmodyfikować by wyszło bardziej smacznie? składniki: - 300 g mąki graham - 150 g mąki typ 480 - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oliwy - szklanka wody - 7 g drożdży instant Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, wyrabiamy i ciasto zostawiamy do rośnięcia min. 1.5 h. Następnie formujemy bułeczki, zostawiamy ok. 15 min jeszcze do wyrośnięcia i smarujemy każdą mlekiem - pędzelkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 na 30 min. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Wczoraj piekłam bułki z podobnego przepisu ale było 150 ml wody. Niestety wyszły mocno zbite słabo wyrośnięte,twarde. Następnym razem spróbuje dodać więcej wody może będą lepsze. Po upieczeniu chleba i bułek zawsze smaruje gorące wodą. Wtedy skórka nie jest twarda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.