Skocz do zawartości

ciasto z truskawkami


->Renia<-

Rekomendowane odpowiedzi

To jest przepis Inki 21 z portalu"Wielkie Żarcie". Próbowałem wczoraj. Pracochłonne, ale udało mi się za pierwszym razem i pyszności. Składniki: CIASTO BISZKOPTOWE: 2 jaja, 1/2 szkl. cukru i 1/2 opakowania cukru waniliowego, 1/2 szkl. mąki KRUPCZATKI( nie używaj innej maki, bo ciasto nie uda sie), 1 pełna łyzka maki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia CIASTO KRUCHE: 1 szkl. maki pszennej poznańskiej, 1 jajo zimne z lodówki, 10 dkg margaryny, 3 czubate łyzki cukru, cukier waniliowy, 5 dkg mielonych migdałów lub orzechów. KREM: 9 ŁYŻEK ŻELATYNY, 1/2 SZKL. WODY, 1/2 SZKL. MAŚLANKI, 1/4 SZKL. CUKRU, CUKIER WANILIOWY, SKÓRKA STARTA Z 1 CYTRYNY, 400 ML KREMÓWKI, 1KG TRUSKAWEK, ponadto czerwona galaretka, dżem truskawkowy Wykonanie:U W A G A : ciasto biszkoptowe i kruche musi byc pieczone w takiej samej formie o tych samych wymiarach. CIASTO BISZKOPTOWE: jaja+ cukier+wanilia- na malenkim ogniu ubijac mikserem, aż masa potroi objętośc i zgęstnieje, następnie zestawic z ognia, odłożyć mikser- nie będzie nam juz potrzebny, teraz warzechą mieszać zgodnie ze wskazówkami zegara masę jajeczną, stopniowo dodawac razem przesiane wcześniej mąki , połączone z proszkiem do pieczenia, wymieszać i jak zaczną pokazywac sie w cieście bańki powietrza przełożyc do formy i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w 170 * przez 15 minut, po czasie piekarnik wyłączyć ale pozostawic zamkniety jeszcze przez 7 minut, a po tym czasie uchylic lekko drzwi piekarnika i zostawic ciasto do wystudzenia. CIASTO KRUCHE:make przesiać, dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać - piec przez 15 minut w 170 * KREM:żelatyne rozpuścic w wodzie, dodac maślankę, cukier i wanilie, dodac skórke cytrynową i całość dodac do wcześniej ubitej mikserem kremówki. Połączyc i dodac 1/2 kilograma zmiksowanych truskawek i 20 dkg truskawek w całości. galaretkę rozpuscić wg przepisu MONTAŻ : Kruche ciasto ciasto przełozyc dżemem truskawkowym, przykryc biszkoptem, przełożyć kremem truskawkowym, wierzch udekorowac pozostałą częścia truskawek i zalać tężęjącą galaretka. Włożyc do lodówki i pozostawić do zastygnięcia. Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif

Ja polecam moje sprawdzone przepisy na ciasta z truskawkami :lol: Truskawkowiec i Biszkopt z truskawkami.

Są to przepisy łatwe do wykonania i dobre w smaku.

Polecam i pozdrawiam :lol:

Dorota

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.