teresap Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Usłyszałam w telewizji przepis i nie byłam pewna czy dobrze słyszałam, zajrzałam tu i tam i okazało się że warto wypróbować Zachęcam wszystkich do wypróbowania :mrgreen: Szybkie ale jakie...??? Ciasto -styropian 3 szklanki mąki 1 kostka margaeyny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek masa: 2 jogurty brzoskwiniowe (po 500 g) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 200g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy Z wymienionych wyżej składników zrobić kruszonkę - wysiekać mąkę z proszkiem, cukrem i margarynę, oraz żółtka i połączyć. Kruszonkę podzielić na dwie części. Masa Do jogurtu dodać cukier i proszek do pieczenia oraz budyń. Wymieszać. Delikatnie dodać wiórki kokosowe. Połączyć z pianą ubitą z białek i szczypty soli. Połowę ciasta kruszonki rozłożyć na dnie foremki (22x34 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Nałożyć masę, następnie reszte kruszonki. Piec na złoty kolor w temp. 160 ? 18Ost. C przez 1 godzinę. Można najpierw ciasto posmarować dżemem jakimś kwaskowatym lub na wierzch dać owoce, ja dałam brzoskwinie i jeszcze jedno zamiast jogurtu można dać śmietanę 18% 1200g i wtedy cukru trzeba zwiększyć do ? szk. plus cukier waniliowy i wyjdzie ala sernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 tak, ciasto jest naprawe super! robiłam juz kilka razy, ale zawsze daje 3 śmietany -po 400ml.- nie robiłam z jogurtów owocowych, ale ze smietaną ciasto jest wyśmienite:) wygląda i smakuje jak sernik, to taki sernik bez sera:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 A można by nie dawać tych wiórek kokosowych bo za nimi nie przepadam zwłaszcza w nadmiarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 18 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Zgadzam się ciasto jest dobre i mi osobiście smakuje wersja jogurt i kokos ale jeśli ktoś nie przepada za kokosem proponuje wersje ze śmietaną (pod przepisem jest napisana na zielono) i tak jak pisze" ala281"smakiem przypomina ser , można tu dodać brzoskwinie i trzeba pamiętać że zwiększamy cukier i budyń dajemy śmietankowy Naprawdę polecam:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Tereniu dziękuję za odp taka wersja bardziej mi odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 andy8, tak jak napisała teresap, możesz pominąc kokos, ale muszę ci powiedzieć, że ja też nie lubię kokosu,a tutaj pasuje i samkuje wybornie,naprawdę, :wink: ale jak nie chcesz dodawać kokosu, pomiń, nic się nie stanie,a jeżeli dasz śmietanę, musi być bardzo gęsta, warto spróbować, bo ciacho rewelacja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Ala dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi-pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 <B>Witam Wszystkich U mnie w niedziele na stole znów gościł styropian i będę natrętna :wink: namawiam do wypróbowania, ciasto jest szybkie i dobre Ja tym razem dałam 1200 g. jogurtu POZDRAWIAM </B> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Bardzo kuszące ciasto. Robię jutro. dziękuję za podzilenie sie przepisem i zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 I ja wreszcie zebrałam się za to ciasto i powiem Wam,że jest rewelacyjne:nie za słodkie,nie za ciężkie,łatwo się robi i smakuje wspaniale.Robiłam ze śmietany,gęstej 12%,użyłam 3 kubeczków po 330gram i wiórek dałam 18 dkg ale budynie wzięłam 2 zwykłe na pół litra.Spód posmarowałam dżemem brzoskwiniowym.Z pewnością często będzie u mnie pieczone!Ja daję 5! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Cieszę się że nie zawiodłam POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 I ja też w końcu skusiłam się na to ciasto. Zrobiłam go zgodnie z podanym przepisem :) Ciasto jest naprawdę super. Bardzo dobre w smaku, nie jest słodkie, ma też ciekawą nazwę, niektórzy kosztowali go ze względu na ciekawą nazwę :mrgreen: Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia (a jeśli ciasto zrobimy sobie dzień wcześniej to na drugi dzień, w ciągu 10 minut ciasto mamy gotowe). Dlatego polecam je wszystkim zapracowanym ;-) Zastanawiam się jakby tutaj dodać np. jogurt wiśniowy, budyń wiśniowy i... może też kilka wisienek - myślę, że też by było smaczne :smile: Serdecznie pozdrawiam autorkę i dziękuję za podzielenie się z nami tym super przepisem :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 I ja też w końcu skusiłam się na to ciasto. Zrobiłam go zgodnie z podanym przepisem :smile: Ciasto jest naprawdę super. Bardzo dobre w smaku, nie jest słodkie, ma też ciekawą nazwę, niektórzy kosztowali go ze względu na ciekawą nazwę :mrgreen: Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia (a jeśli ciasto zrobimy sobie dzień wcześniej to na drugi dzień, w ciągu 10 minut ciasto mamy gotowe). Dlatego polecam je wszystkim zapracowanym ;-) Zastanawiam się jakby tutaj dodać np. jogurt wiśniowy, budyń wiśniowy i... może też kilka wisienek - myślę, że też by było smaczne :smile: Serdecznie pozdrawiam autorkę i dziękuję za podzielenie się z nami tym super przepisem :grin: Dziękuję Dorotko Myślę że wersja wiśniowa zdała by egzamin :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Witaj Tereniu, fajnie że nas odwiedziłaś na forum :D Dziękuję, w takim razie skuszę się kiedyś na wiśniową wersję ;) Serdecznie pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.