skuwiakowa Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Składniki ( wychodzą z nich 2 sztuki): - 30 g świeżych drożdży - 400 ml ciepłej wody - 90 g cukru - 1 kg mąki - łyżka soli - 3 jajka - 100 g roztopionego masła - 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 850 g mąki, cukier, sól, roztrzepane 3 jajka i masło. Wymieszać. Następnie dodawać resztę mąki do momentu uzyskania elastycznego, ale niezbyt klejącego ciasta ( ja nigdy nie zużywam pozostałych 150g mąki - zawsze mniej). Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek wyrabiamy je ok. 5 min na blacie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godz. W międzyczasie ciasto odgazowujemy. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części i zaplatamy z nich 2 chałki. znów zostawiamy do wyrośnięcia. tym razem na 40 min. Po wyrośnięciu smarujemy chałki roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać je makiem lub kruszonką. Pieczemy 25 - 30 min w temp. 180 st. C. Gorąco polecam ten przepis. Chałki są pyszne i świeże parę dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoDomku Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Szczerze mówiąc to zarówno te kupione jak i domowej roboty chałki,zawsze po jednym dniu stawały się bardzo suche i po prostu nie dobre w smaku. Jak wiadomo najlepiej smakuje świeża chałka z masłem,pychota. Dzięki za przepis,na pewno z niego skorzystam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ameba Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Raczej robić sama nie będę, nie jestem jeszcze na takim stopniu zaawansowania :) Ale chałkę uwielbiam, tak jak pisze Dodomku - świeża z masłem mniam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGA Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Ja myślę, że ta chałka zachowa świeżość trochę dłużej. Sama umieściłam podobny przepis i chałka jest znacznie dłużej świeża i mięciutka niż ta przyniesiona ze sklepu. Zachęcam do samodzielnego upieczenia chałki. Polecam również przepis Izabeli http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/12/86-chalka-na-jogurcie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.