ifcia Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Witam! Jakie są Wasze ulubione wina i z jakimi potrawami je łączycie? Od niedawna próbuję sie odnaleźć w winiarskim świecie, ale to wcale nie jest takie proste, przynajmniej na początku :) Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zofka Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Ja osobiście jestem fanką win białych, wytrawnych i półwytrawnych. Z ostatnio pitych perełek polecam niemiecki riesling Black Tower. Na początek jednak polecam coś słodszego - chyba większość ludzi jednak woli słodkie smaki... na przykład hiszpański Rene Barbier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Witam, ja bardzo lubie wina slodkie i polwytrawne. Super sa wina lodowe,niestety nie pamietam nazwy..jakie ostatnio pilam. Lubie tez bardzo niemieckie wino Trittenheimer Altärchen Riesling, to jest wino slodkie, swietne w smaku. Ja biale wina podaje do drobiu,bialych mies a czerwone lub rozowe do miesa wieprzowego,wolowiny,do spaghetti itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zofka Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 wina lodowe? a co to jest? nie słyszałam jeszcze o takich...? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 wino lodowe to wino z winogron ktore zbiera sie w przymrozek,temp. powinna spasc do -7°C :) i z takich przymrozonych owocow robi sie wino,jest tez nieco drozsze niz normalne wino,ale w smaku swietne,slodkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Wino lodowe (Eiswein lub Icewine) Bardzo modne w obecnych czasach wina, które są specjalnością krajów dysponujących na tyle zimnym klimatem, by temperatury w zimie regularnie utrzymywały się okresami czasu poniżej 0°C, by woda w słodkich, przejrzałych, lecz niepokrytych pleśnią gronach, mogła zamarznąć i zostać usunięta w postaci kryształków lodu. Dzięki temu zabiegowi wzrasta stężenie cukrów i kwasów w gronach. Dlatego w produkcji tych win specjalizują się północne Niemcy i Kanada. źródło: winezja.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katjusza Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Witam! Wino dotychczas traktowałam jako dodatek do potrawy podawany w kieliszku do dania.:( Moimi ulubionymi są wina wytrawne oraz półwytrawne, częściej czerwone niż białe. Teraz powoli zaczynam odkrywać wino równiez w kuchni - jako dodatek do sosów, do pieczeni itp.:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katjusza Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Apropo łączenia wina z potrawami, wiem, że w internecie można znaleźć fajne wyszukiwarki, które pomagają dobrać odpowiednie wino do konkretnego dania. Jak przypomnę sobie i znajdę - dam znać.:mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.