vinonka Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2005 SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka 5 żółtek 1 szkl. cukru 2 łyżki budyniu 1 kost. masła 2 galaretki 30 dag. biszkoptów 2 łyżki kakao owoce WYKONANIE: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać suchy budyń. Mleko zagotować i wlać utartą masę żółtkową. Gotować 3-4 min. na dość ostrym ogniu, stale mieszając aby się nie przypaliło. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć, dodać ostudzoną masę i wymieszać. Powstałą masę podzielić na 2 części-do jednej dodać kakao. Formę wysmarować masłem, na dno położyć biszkopty namoczone w tężejącej galaretce. Następnie położyć masę z kakao, potem znowu biszkopty namoczone w tężejącej galaretce i masę białą. Równo rozsmarować, położyć owoce i zalać galaretką. Włożyć do lodówki. SMACZNEGO!!!!! UWAGA!!!! Jest to przepis na małą tortownicę!!! I trzeba naprawdę bardzo szybko mieszać mleko z masą żółtkową bo łatwo się przypala! Najlepiej jak jedna osoba wlewa masę żółtkową a druga miesza! Ale ciasto rewelacyjne- masa ma posmak lodów! Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 zrobiłam mojej mamie na imieniny-świetny przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.