basga Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Przepis znalazłam na blogu dorotus76-miało same pozytywne komentarze a mnie tak bardzo chciało się drożdżowego i oto jest...jeszcze cieplutkie. :mrgreen: Przepis na dwie keksóweczki. * 30 dkg mąki pszennej * 12 g drożdży świeżych lub1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) * pół szklanki letniego mleka (125 ml) * 1 jajko * 50 g roztopionego masła * 45 g cukru * 1/4 łyżeczki soli a na wierzch kruszonka * 50 g miękkiego masła * 10 płaskich łyżek mąki * 4 łyżki cukru * 8 g opakowanie cukru waniliowego Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło . Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć , pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).Dodam,że wyrabiałam w malakserze. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą ale ja mam silikonowe i tego nie robiłam. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Ja nie smarowałam jajkiem po wierzchu tylko posypałam kruszonką i nieskromnie powiem,że takiego puszystego drożdżowego to ja jeszcze nigdy nie upiekłam.Mąż pytał,czy jutro robię z podwójnej porcji... :wink: Tu oryginał [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Na blogu Doroty jest sporo wspaniałych słodkości. Ja zamierzam zrobic drożdżowe i tak nabrałam ochoty,że niedługo wezmę się za to ciasto. Polecam także z blogu biszkopt "rzucany" w tym tygodniu zrobiłam i wyszło. Basiu ależ bym zjadła kawałeczek,bo najlepiej smakuje jak ktoś zrobi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Dzięki...a biszkopt to teraz zawsze u mnie jest rzucany. :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 basga... napisałaś ile dać drożdży świezych, a w przpisie tez ujęłaś suche,ale nie napisałaś ile ma ich być :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Och sorry,to dlatego że przeważnie używam świeżych ale już poprawiłam. :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 300 dkg mąki?? czy aby napewno?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ala291 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 o, widzę,że już poprawione :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.