Skocz do zawartości

Rolmopsy W Czerwonym Winie


Rekomendowane odpowiedzi

W "Giełdzie przepisów" zobaczyłam grudniową prośbę o przepis na rolmopsy śledziowe w zalewie octowej. Mój przepis nie jest taki, jest już koniec stycznia, ale wypróbowałam go na minioną kolację wigilijną i nam b.smakował.

8 filetów matiasów

8 korniszonów

2 małe czerwone cebule

ZALEWA:

1 łyżeczka gorczycy

parę ziaren pieprzu

1 łyżka miodu

3/5 szk. wytrawnego czerwonego wina

2/5 szk. octu winnego

Korniszony oraz filety przekroić na pół podłużnie. Zawinąć połówki korniszonów w paski śledzia i pospinać wykałaczkami. ułożyć rolmopsy ciasno obok siebie, w szerokim naczyniu. Obrane cebule pokroić w cienkie krążki i porozkładać równomiernie na filetach.

wszystkie przyprawy wrzucić do garnka z winem i octem gotować na wolnym ogniu 20 minut. przestygniętą zalewą zalać filety. Przykryte naczynie wstawić do lodówki na 12 godzin.

Ps.

Dla mnie zalewy przygotowanej z w/w składników było za mało i przygotowywałam jeszcze jedną porcję, by całkowicie zalać śledzie. A może nie powinny być zupełnie zalane? Nie wiem. Najważniejsze, że były dobre :mrgreen:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.