Elzbieta74 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 CIASTO:5 jajek,5 łyżek cukru,5 łyżek mąki pszennej,pół łyżeczki proszku do pieczenia MASA:5 żółtek,3 łyżki mąki pszennej,0.5 l.mleka,1 masło,1 szklanka cukru pudru PIANA:1.5 łyżki żelatyny,5 białek,1 szklanka cukru. POLEWA:pół kostki margaryny,2 łyżki kakao,2 łyżki cukru,1 jajko CIASTO:oddzielić żółtka od białek,białka ubić,pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku,nastepnie lekko mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem.Ciasto upiec na złoty kolor.MASA:żółtka wymieszać z mąką i mlekiem,stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń.Masło utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z wystudzonym budyniem.Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych.Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt.PIANA:w połowie szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę.Białka ubić na sztywną pianę,dodając pod koniec ubijania szklankę cukru.Następnie wlać wystudzoną żelatynę,wymieszać i od razu wyłożyć na masę.POLEWA:margarynę roztopić ,dodać kakao,cukier,ucierać łyżką,aż trochę wystygnie,potem dodać roztrzepane jajko,jeszcze ucierać,po czym wylać na pianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.