Skocz do zawartości

Pieczeń Wielkanocna


Rekomendowane odpowiedzi

1 kg szynki cielęcej (użyłam wieprzowej)

pęczek dymki

2 średnie marchewki

łyżka masła

2 łyżki posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka, zielone części dymki)

sól, biały pieprz, czerwona papryka w proszku

4 jajka

8 małych cebulek

2 pomidory

50 dag fasolki szparagowej z puszki

Dymkę pokroić w krążki, marchew w drobną kostkę (ja: starłam na tarce jarzynowej, na dużych oczkach). Warzywa smażyć na łyżce masła przez 10 minut. Dołożyć posiekaną zieleninę, wsypać sól, pieprz i paprykę, wymieszać. Jajka rozbełtać, wlać do warzyw, smażyć mieszając aż się zetną.

Mięso rozciąć, nałożyć masę warzywno-jajeczną, zaszyć. Wierzch natrzeć przyprawami. Pieczeń przłożyć do brytfanny, zalać filiżanką gorącej wody lub bulionu mięsnego. Piec 70-80 minut w 200st.C. Podlewać wodą (ja: pieczeń włożyłam do rękawa do pieczenia i nie dodawałam poniższych warzyw)

Cebulki dołożyć do mięsa na 15 minut przed końcem pieczenia. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na plastry, posypać pieprzem i papryką, podgrzać razem z pieczenią. Fasolkę szparagową odsączyć, również podgrzać.

Mięso przełożyć na ogrzany półmisek, obłożyć cebulkami, pomidorami i fasolką. Przed podaniem pieczeń pokroić w plastry, serwować z ziemniakami pieczonymi w folii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.