Skocz do zawartości

Pieczeń Rzymska


codogara

Rekomendowane odpowiedzi

Pieczeń rzymska

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 kajzerka
  • 3 młode marchewki
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • czerwona słodka papryka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek
  • świeży koper
Dołączona grafika

Przygotowanie:

Namaczamy bułkę w wodzie. Gotujemy na twardo dwa jajka. Do zmielonego mięsa dodajemy dwa jajka ? (można jedno z białek ubić na pianę i dodać, wtedy masa będzie bardziej delikatna). Dosypujemy sól, pieprz, majeranek, posiekany koper, słodką paprykę, odciśniętą bułkę, pokrojoną w małą kostkę cebulę, pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchew. Wszystko wyrabiamy i nakładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Najpierw dajemy połowę masy, na to wędrują dwa ugotowane na twardo jajka. Całość zakrywamy resztą masy. Z wierzchu posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 st. C. na 1 h. (Ja miałem trochę za mało masy jak na cały keksownik, więc w wolnej 1/3 powierzchni foremki nalałem bulionu ? w ten sposób otrzymałem późniejszy sos). Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami, kalafiorem oraz ugotowaną marchewką. Smacznego

Więcej zdjęć i przepisów na moim blogu: http://www.codogara.pl oraz http://www.facebook.com/Codogara

post-25080-061769300 1309333222_thumb.jp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.