codogara Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Domowe pierogi z białym serem i rodzynkami Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 żółtko 2 łyżki oleju 0,5 szklanki wrzątku sól Farsz: 40 dag białego sera tłustego śmietana kwaśna 18% cynamon cukier 1 żółtko rodzynki Przygotowanie: Namaczamy pół szklanki rodzynek we wrzątku (lub w rumie). Wsypujemy do miski mąkę i zalewamy ją połową szklanki wrzątku ? mieszamy całość łyżką. Gdy wszystko lekko przestygnie dodajemy żółtko, olej oraz szczyptę soli. Wyrabiamy całość w malakserze, albo ręcznie. Odstawiamy do odpoczęcia na ok. 30 min. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkujemy i wykrawamy krążki szklanką. Farsz powstaje z połączenia sera z 1 łyżką śmietany, żółtkiem oraz cukrem i szczyptą cynamonu do smaku. Wyrabiamy farsz. Nakładamy do każdego krążka ciasta jedną łyżeczkę farszu i kilka rodzynek. Zaklejamy i wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy kilka minut. Smacznego! Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na http://www.codogara.pl oraz http://www.facebook.com/Codogara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.