ciasteczkazdusza Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Składniki na ciasto: - 250 ml miękkiego masła - 1 szklanka cukru - 1 jajko - 2 łyżeczki do herbaty aromatu kokosowego - 2 ? szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli Składniki na dekoracje: - Różne kolory lukru plastycznego i lukru w tubach - Szablony dekoratorskie do ciastek - cukiernicze perełki i posypki - perłowe barwniki spożywcze w pyłku Nagrzać piekarnik do 200 stopni. W misce ubić miękkie masło wraz z cukrem. Wbić jajko i dodać aromat. W oddzielnym pojemniku wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodawać do ubitego masła z cukrem porcjami cały czas ubijając. Nie chłodzić ciasta. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wykrawać serca. Piec na środkowej półce 10 - 15 minut lub do momentu aż ciastka zaczną delikatnie brązowieć. Dokładnie ostudzić zanim rozpoczniemy dekorowanie. Udekorować w ulubione wzory używając szablonów oraz różnych kolorów lukru (wałkujemy lukier plastyczny, na który kładziemy szablon, zaś następnie na szablonie rozprowadzamy lukier w tubie i ew. spożywcze barwniki w pyłku). Można także przyozdobić ciastka cukierniczymi perełkami lub posypkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.