Skocz do zawartości

Pierogi Z Truskawkami


Rekomendowane odpowiedzi

post-25717-043088100 1310649157_thumb.jp

Szykujcie: 2 i pół szklanki mąki pszennej, jajo, pół szklanki letniej wody, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, mąka do posypania i około pół kilograma truskawek.

Przepis na idealne pierogowe ciasto znalazłam w książce "Kuchnia polska" E. Aszkiewicz, str.281. Przygotowuję truskawki. Najbardziej nie lubię obierać ich z szypułek:[ Mieszam składniki: mąka, woda, jajo i oliwę. Za pierwszym razem zdziwiłam się, że wszystkie składniki trzeba miksować, ale jak się okazało, dzięki temu ciasto jest super wyrobione. Zmiksowane ciasto wyjmuję z miski na obsypany mąką stół i ugniatam. Gotowe ciasto kroję na trzy części. Pierwszą wałkuję, a resztę przykrywam, żeby nie wyschły. W rozwałkowanym cieście wycinam kółka przy użyciu pucharka deserowego. Będą trochę większe, ale wygodniej je będzie lepić. Nie można za dużo nałożyć farszu, bo będzie trudno zawijać. Ciasto też nie powinno być za mocno obsypane mąką, bo nie będzie się lepić. No i lepimy brzegi. Każdy ma swój sposób, ja - zawijanie. Układam na obsypanym mąką talerzu, niestety pierogi lubią się lepić. gotuję wodę w garnku i jak zacznie wrzeć wrzucam po kilka. Po wypłynięciu gotuję je jeszcze 5 minut. Na koniec śmietana, cukier do posypania i gotowe.

foto krok po kroku: https://www.facebook...&type=1

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.