Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

post-25717-0-98384700-1317821131_thumb.j

Do zrobienia ciasta potrzebujemy: 3/4 kostki margaryny, 1/2 l mleka, 5dkg drożdży, sól (1/2 łyżeczki), 3/4 szklanki cukru, ok 6 szkl.mąki (1,4 l).

Do pół litra mleka (z którego należy odlać pół szklanki) wrzucamy 3/4 kostki margaryny. Należy pamiętać, że margaryna musi się rozpuścić, a nie mleko zagotować. Ja zapomniałam. 1/4 zostawiamy do masy cynamonowej. Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki mleka (odlanego z tego pół litra) z łyżką cukru. Drożdże chyba łatwiej rozpuszczać w ciepłym mleku. Ja o tym oczywiście nie pomyślałam. Gdy drożdże urosną, mieszamy razem mleko z margaryną dodając wcześniej przygotowane drożdże z mlekiem i cukrem. Dosypujemy jeszcze około 6 szklanek mąki (w przepisie jest 1,4L, ja wsypałam z kilogram), dodajemy też pół łyżeczki soli i 3/4 szklanki cukru. Ugniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do urośnięcia. (Nie wiem dlaczego akurat na godzinę, np. ciasto do pizzy odstawia się na pół godziny.) Przyznam się do czego nie powinnam. Bułcoki były ekspresowe i nie wiem czy w ciepłym miejscu wystały kwadrans. Głowę posypuję popiołem. Za drugim razem ciasto w ciepłym miejscu stało pełną godzinę. Urosło i widać było różnicę po upieczenie bułek (dodatkowo wyrosły w piekarniku i były delikatniejsze).

W tym czasie przygotowujemy masę.

Do masy cynamonowej potrzebujemy: 2 łyżki cynamonu, 1/4 kostki margaryny i 1/2 szkl. cukru. Należy utrzeć składniki, żeby otrzymać w miarę jednolitą masę. Wyrośnięte ciasto przekrajamy na dwie części i jedną wałkujemy. Nie za cienko nie za grubo. Zrobiłam na czuja. Pomogłam? Marudna robota. Rozsmarowujemy cienko (!) masę cynamonową na cieście. Należy delikatnie, bo ciasto delikatne i łatwo w nim zrobić dziurę. Rozsmarowywałam za pomocą noża. Zwijamy w rulon i kroimy na części o szerokości gdzieś 2 centymetrów. Gotowe rozkładamy w odległości na blasze wyłożonej tu papierem do pieczenia.

W przepisie mamy za zadanie posmarować górę bułki jajkiem i posypać grubym cukrem. Jak kto woli. Ja nie posmarowałam.

Piec 20 min w 225C? ( w przepisie było 10 minut, moje w ciągu tych 10 minut się nie upiekły) Bułcoki rosną. Bułcoki zamierzamy przetestować również z wiśniami i czekoladą.

Bułcoki krok po kroku https://www.facebook.com/media/set/?set=a.218360371558685.53665.176386815756041&type=3

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.