Skocz do zawartości

Fasolka szparagowa - konserwowana


ali

Rekomendowane odpowiedzi

1 kg fasolki zalewa: 2 szklanki wody 1 dkg soli 0,5 dkg kwasku cytrynowego 0,5 dkg cukru Strąki fasolki /całe lub pokrojone-ja daję całe/ włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i obgotować przez 3 min. następnie odcedzić, gorące nałożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować i zalać nią fasolkę. Słoiki zamknąć, wstawić do wody o temp. zbliżonej do temp. słoików. Pasteryzować w temp. 95 st. C przez 80-100 min. Po 48 godz. powtórzyć pasteryzację w tej samej temp. przez 30-35 min. Czas pateryzacji dotyczy słoików o poj. 0,8 - 1 l. Powtórzenie pasteryzacji jest konieczne, bowiem po tym czasie /48 godz./ mogą zachodzić niekorzystne procesy w słoikach, dlatego konieczne jest ich przerwanie. Fasolka jest tak pyszna, że po otworzeniu wyjadam połowę słoja / zresztą nie tylko ja !!!/.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

W tej zalewie obgotowywuję fasolkę i tą samą wodą zalewam fasolkę w słoikach.

Dzisiaj przeglądałam czasopisma z przepisami i oto, czego się doczytałam odnośnie blanszowania:

" Aby przedłużyć trwałość przetworów z owoców i warzyw, przed pasteryzacją trzeba je poddać blanszowaniu, tzn. krótko obgotować w wodzie. Wysoka temperatura niszczy drobnoustroje, które mogą znajdować się na powierzchni warzyw, i hamuje rozwój enzymów.

-__Nie wolno używać wody po blanszowaniu do przygotowywania zalewy._ Blanszowanie poprawia także smak warzyw i owoców, stają się miększe z wierzchu, ale pozostają chrupkie."

To jest cytat z czasopisma " Przyjaciółka- Najlepsze przetwory z owoców i warzyw" z 1998 roku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.