Skocz do zawartości

Sałatka Śledziowa Z Czerwoną Fasolą


don_balon

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

* tacka filetów śledziowych "matias" w oleju (250g śledzia)

* puszka czerwonej fasoli

* 2 średnie główki czerwonej cebuli

* mały słoiczek kaparów (a nawet pół - jak kto lubi, może nawet nie być ich w ogóle ;-))

* niewielkie jabłko - koniecznie twarde i niezbyt kwaśne, wręcz słodsze będą lepsze

* majonez, musztarda

* przyprawy - sól, pieprz.

Przygotowanie:

Filety pokroić w poprzek w paski (nie jakieś mikro-cienkie, takie pół centymetra), cebulę w piórka, jabłko w kostkę, fasolę przepłukać, podobnie kapary i wszystko wpakować do miski. Sos uczynić poprzez zmieszanie majonezu z musztardą - stosunek ilościowy dowolny, ja biorę 2 łyżki stołowe majonezu Kieleckiego i jedną musztardy Kamis ("Ognista"). Sos wpakować w składniki wcześniej wrzucone do miski i wymieszać. Doprawić do smaku i sałatka gotowa.

Co ważne - sałatka musi postać przynajmniej kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc), żeby cebula nie była taka "ostra".

Smacznego!

Zdjęć niestety nie posiadam, jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić przed zjedzeniem tej sałatki - moja ulubiona. ;-)

Edytowane przez don_balon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.