Skocz do zawartości

Przecier Pomidorowy


dana2005

Rekomendowane odpowiedzi

Przecier pomidorowy naturalny 5 kg pomdorów, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli. Zdrowe pomidory umyć, pokroic w cząstki. włożyć do rondla i rozgotować. Uzyskaną w ten sposób miazgę przetrzeć przez specjalne sito. Ponownie włożyć do rondla, zagrzać do zawrzenia, dodać sól i cukier. Gorącym przecierem napełniać uprzednio umyte i wygotowane lub wyprażone w piecyku słoiki, butelki od "Kubusia". Opakowania trzeba wygotować tuż przed napełnieniem przetworów, ponieważ gorący przecier należy wkładać do ogrzanych słoików czy butelek.Słoiki twist zamknąc nakrętkami, zakręcając je na pół obrotu. Zamknięte opakowania wstawić od razu do kotła z wodą podgrzaną do takiej samej temperatury jaką ma przetwór w opakowaniu. Podgrzać do temperatury ok. 90 o C i w tej temperaturze utrzymać ok. 20 min. Słoje o objętości 1 - 2 litry pasteryzować przez 25 min.Po zakończonej pasteryzacji odlać nieco wody z kotła, wyjąć słoje, ustawić na rozłożonej ściereczce, dokręcić nakrywki słoików.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...
  • 8 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

Zdecydowanie zgadzam się, że cukier nie jest wskazany. Jak już coś to właśnie pieprz. Wzorowałem się na tych poniższych poradach i nawet mnie wyszło.

niam.pl/artykuly/artykul/293-jak_zrobic_przecier_pomidorowy

Ale przyznaję, że ja ekspertem nie jestem i może po prostu miałem szczęście. W kuchni stawiam bowiem pierwsze kroki, zazwyczaj nawet nie musiałem dotykać się do garnków. Cóż, życie singla jednak "najeżone" jest rafami.

no szukam i szukam, i myslalam ze juz nie znajde

przecier pomidorowy to podstawa :mrgreen:

domowy jest najsmaczniejszy

polecam

ja nie dodaje cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.