Skocz do zawartości

Fasolka Szparagowa Pasteryzowana I W Pomidorach


dana2005

Rekomendowane odpowiedzi

Fasolka szparagowa pasteryzowana 2 kg fasolki szparagowej, zalewa sporządzona z 1 litra wody, 1 łyżki soli i 1 łyżki cukru i odrobiny kwasku cytrynowego. Fasolkę szparagową umyć, oczyścić z włókien, skrawając równocześnie oba końce. Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody, gotować ok. 2 min. odcedzić. Z wody, soli, cukru i kwasku cytrynowego przygotować zalewę (zagotować). Ugotowaną odcedzoną fasolkę układać w słoikach (wygotowanych lub wyprażonych w piecyku) przekładająć cząstkami niezbyt dojrzałego pomidora. Zalewać gorącą zalewą. Zamknąć słoiki i pasteryzować słoiki w temperaturze ok. 95 oC przez 90 min., ostudzić. Następnego dnia pasteryzować ponownie ok.30 min. Przechowywać w ciemnej chłodnej piwnicy. Wykorzystuję w zimie jako jarzynkę, dodatek do zup i sałatek. inna wersja fasolki to Fasolka szparagowa w przecierze pomidorowym Fasolkę szparagową przygotawana j.w. zalać przecierem pomidorowym sporządzonym wg mojego przepisu(podanym na forum w dniu dzisiejszym). Pasteryzować j.w. Fasolkę tą wykorzystuję do przyrządzenia nw. potrawy: Dość dużą cebulę przesmażam na 1 łyżce oleju, dodaję pokrojone parówki lub gotowane mięso z zupy a następnie fasolkę w przecierze pomidorowym. Następnie dusić to wszystko ok. 0,5 godz. Można zagęścić. Doprawić pieprzem i solą w razie potrzeby. Podaję z bułką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok. podaję przepis na przecier pomidowrowy Przecier pomidorowy naturalny 5 kg pomdorów, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli. Zdrowe pomidory umyć, pokroic w cząstki. włożyć do rondla i rozgotować. Uzyskaną w ten sposób miazgę przetrzeć przez specjalne sito. Ponownie włożyć do rondla, zagrzać do zawrzenia, dodać sól i cukier. Gorącym przecierem napełniać uprzednio umyte i wygotowane lub wyprażone w piecyku słoiki, butelki od "Kubusia". Opakowania trzeba wygotować tuż przed napełnieniem przetworów, ponieważ gorący przecier należy wkładać do ogrzanych słoików czy butelek.Słoiki twist zamknąc nakrętkami, zakręcając je na pół obrotu. Zamknięte opakowania wstawić od razu do kotła z wodą podgrzaną do takiej samej temperatury jaką ma przetwór w opakowaniu. Podgrzać do temperatury ok. 90 o C i w tej temperaturze utrzymać ok. 20 min. Słoje o objętości 1 - 2 litry pasteryzować przez 25 min.Po zakończonej pasteryzacji odlać nieco wody z kotła, wyjąć słoje, ustawić na rozłożonej ściereczce, dokręcić nakrywki słoików. Przeciery sporządzone używam do przyrządzania zup, sosów i jako samodzielny napój.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.