asienka19873 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Przepis mojego autorstwa, podziele sie z wami bo danie wyszlo super :) z tych skladnikow wyjda 4 porcje. - 35 sztuk ladnych muszli makaronowych, - 500 g miesa mielonego (wieprzowo-wolowe), - garsc swiezych listkow bazyli, - 3 szalotki lub 1 duza cebula, - 1 kulka mozzarelli ( 150g bez wody), - 4 lyzki krojonych pomidorow bez skorki z puszki, - vegeta lub kucharek, - ostra papryka, - oregano, - ziola wloskie, - 2 lyzeczki cukru, - 0,5 litra przetartych pomidorow, - ser zolty tarty( do posypania) - 1 duzy zabek czosnku. Cebule lub szalotki obieramy i kroimy w drobna kostke i podsmazamy na zloto na niewielkiej ilosci oleju, razem z przecisnietym zabkiem czosnku. Mozzarelle osuszamy, kroimy rowniez w drobna kostke. Do miesa wrzucamy cebule, doprawiamy ziolami wloskimi, ostra papryka i wegeta. Nastepnie siekamy bazylie i laczymy z miesem. Do masy miesnej dodajemy pomidory, zagniatamy i na koniec wrzucamy mozzarelle. Masa miesna powinna byc dobrze doprawiona. Odstawiamy do lodowki. W tym czasie gotujemy muszle w osolonym wrzatku 10 min. odcedzamy delikatnie i przelewamy ostroznie woda zeby nie porozrywac muszli. Ostudzic je. Kiedy muszle sa juz chlodne napelniamy je delikatnie farszem. Do przetartych pomidorow dodajemy wegete, cukier, oregano i ew. ziola wloskie. ( mozecie dodac tez reszte krojonych pomidorow ktore wam zostaly w puszce :) ) Sos pomidorowy rozlewamy do na dwie formy do zapiekanek lub na blache ew. ( nie wszystkie mieszcza sie w zwyklej formie) i ukladamy w nim muszle. Wierzch posypujemy odrobina zoltego sera. Zapiekamy w temp. 200°C przez ok 30-35 min. Gotowe. mam nadzieje ze bedzie wam tak samo smakowac jak nam :) kilka fotek na zachete: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Jejciu jakie apetyczne danie, musi być pyszne, zapisuję je na listę potraw do zrobienia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Nam bardzo smakowalo :) wczoraj eksperymentowalam w kuchni :mrgreen: Jak zrobisz daj znac czy przypadly ci do gustu :) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZdrowaRodzina Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Bardzo dobre danie, ale warto je odchudzić o: - mięso wieprzowe - wystarczy i świetnie się sprawdzi chudsze mięso drobiowe, np. Samo Dobro Indykpolu - gotowe przyprawy - zioła świetnie je zastąpią, a wszystkie kucharki, vegety itp. zawierają bardzo dużo soli i sztucznych dodatków. - ser żółty - można go zastąpić posypując danie świeżo startym parmezanem tuż przed podaniem i posypując świeżymi ziołami dla wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 hej jasne ze mozna odchudzic, moje i tak robie w wersji odchudzonej :smile: dodaje odchudzone mieso, mozzarelle light i ser zolty odtluszczony :smile: takze jak kto lubi. Ciesze sie ze smakuje. A swieze ziola jesli sa pod reka czemu nie :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.