pikus20 Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Jest mnóstwo przepisów na zapiekanki, wypróbowałam ich już wiele ale zawsze moje zapiekanki rozpadają się przy wyjmowaniu z naczynia i na talerzu. Jak zrobić zapiekankę np. z makaronu żeby się nie rozpadała? A może one mają się rozpadać:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mef Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 kluczem jest odpowiednie rozmieszczenie żółtego sera. Dodaj go wszędzie po trochu, żeby dobre skleił makaron, a także możesz przed pieczeniem podsmażyć makaron. Krój jeszcze w naczyniu i wyjmuj od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZdrowaRodzina Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Myślę, że powinno być jeszcze jakieś spoiwo oprócz sera, np. w najprostszej wersji śmietana wymieszana z jajkiem. Takie zapiekanki jednak mają mało wartości odżywczych, więc warto dodać do nich choć trochę warzyw (np. cukinia, fasolka, groszek, albo brokuł i kalafior) i wartościowe mięso (najlepiej sprawdzi się w tej tłustej już zapiekance coś lżejszego, czyli mięso z indyka, np. filet Samo Dobro.) Jeśli ktoś lubi dodawać boczek, zastąpmy go lżejszym Carpaccio z indyka, a jeśli kiełbasę, można dać np. Krakowską Suchą Indykpolu, jest 2-3 razy chudsza, ma mniej tłuszczu i kalorii, a do tego więcej wartościowego białka niż kiełbasa wieprzowa, czy wołowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.