JacekBiesiadzinski Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Czym jest makaron? Tak naprawdę to nic specjalnego. Połączenie wody, mąki i jajek. Dlaczego więc zjadamy go w ilościach tak dużych? Ponieważ jest on tani i prosty w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić do wody, zamieszać, pogotować i przyjść go wyjąć, a potem już tylko możemy się delektować jego przepysznym smakiem. Dzisiaj przygotowałem bardzo prostyprzepis na makaron zapiekany z warzywami do, którego będziemy potrzebować: Składniki: torebkę makaronu najlepiej rurki lub świderki puszka pomidorów bez skóry pół małego selera 1 czerwona papryka 2 małe cukinie 10 dag sera żółtego oregano Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie odcedzić i odstawić. Paprykę i seler opłukać pokroić w paski a cukinię w krążki i przysmażyć z tłuszczem na patelni ciągle mieszając łyżką, tak aby się lekko zrumieniły. Warzywa przełożyć najlepiej do dużej miski, dodać ugotowany makaron a także pomidory z puszki. Makaron wymieszać z warzywami i przyprawić do smaku solą, słodką papryką i dużą szczyptą oregano. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi otworami i na pięć minut przed końcem zapiekania ostrożnie wysunąć z piekarnika zapiekankę i całą posypać startym serem żółtym. Podawać od razu po zapieczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 No, no wygląda apetycznie, a przepis jest prosty do zrobienia, wszystko dokładnie wyjaśnione, więc muszę się kiedyś skusić na to danie, dziękuję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekBiesiadzinski Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Dzięki, tak jak wygląda to tak smakuje. Na pewno się nie zawiedziesz. Jeszcze mam w głowie trochę takich zapiekanek i powoli będę dodawał. Pozdrawiam. :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mysza_1989 Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Szczerze mówiąc nie przepadam za pieczoną cukinią, ale wygląda smacznie ;) Osobiście chyba bym pokombinowała i zrobiła makaron z tymi składnikami ale nie zapiekany tylko w sosie pomidorowym właśnie :) Ostatnio jakoś na zapiekanki nie mam ochoty :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marlen Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 makaron ze szpinakiem - najlepsze połączenie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mysza_1989 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Ale nie zawsze można "zionąć" czosneczkiem po obiedzie, bo można ludzi odstraszyć jak się ma coś ważnego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marlen Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 no tak, na takie okazje polecam makaron na pikantnie - z papryką :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mysza_1989 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Znam takich co nawet ostrą paprykę wyczują ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marlen Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 no ale to przyjemna woń :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mysza_1989 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 no ale to przyjemna woń :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maszyny Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Pikantna papryka to dość ostry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mysza_1989 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 No tak, ale do makaronu myślę, że się nada. Oczywiście w granicach zdrowego rozsądku :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zagotowana Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Chyba, że ktoś, tak jak np. ja, uwielbiam pikantne jedzenie :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.