prezes Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) Witam. Około 2 dni temu próbowałem upiec czekoladowe babeczki ale mi nie wyszły ;c Piekłem z tego oto przepisu: Składniki, 12 ciasteczek: ? 185 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej ? 235 g drobnego cukru do wypieków ? 100 g ciemnej czekolady, roztopionej i ostudzonej + 50 g na polewę ? 2 duże jajka, ubite ? 185 g mąki ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1 łyżka kakao ? 125 ml mleka opcjonalnie:100 g wypestkowanych czereśni + 12 całych owoców do dekoracji a także: 12 papierowych karbowanych foremek (papilotek) o średnicy 5 cm oraz forma do muffinów z wgłębieniami Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do wgłębień w formie do muffinów powkładać papierowe foremki. Ubić masło z cukrem na puszysty krem. Ciągle ubijając dodać 100 g rozpuszczonej i ostudzonej czekolady, a na koniec ubite jajka. Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać z ubitą masą oraz z mlekiem. Dodać czereśnie jeśli ich używamy i delikatnie wymieszać z masą. Masą wypełnić papierowe foremki do 3/4 ich wysokości, (może trochę pozostać masy). Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż urosną i będą upieczone w środku. Ciasteczka bez owoców w środku mogą być już gotowe po 18 minutach pieczenia. Studzić przez 10 minut w formie do muffinów. Wyjąć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić. Rozpuścić pozostałe 50 g czekolady i rozsmarować ją na wierzchu babeczek. Pozostałe całe owoce przyciąć nożem na końcach i ozdobić nimi babeczki Zrobiłem wszystko dokładnie tak jak w przepisie, ale mi nie wyszły. Babeczki zamiast się upiec to pozapadały się i zaczeły się jak by gotować. Dlatego zwracam się do bardziej doświadczonych kucharzy pomóżcie mi co zrobiłem nie tak ? Edytowane 10 Marca 2012 przez prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia M. Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Hmmm, mi to wygląda tak: 1. Za krótki czas pieczenia, 2. Owoce muszą być do takich "małych" wypieków trochę podsuszone bo w trakcie pieczenia puszczają za dużo soku na tak małą ilość ciasta. 3. Często mi się zdarza że w książeczkach do pieczenia są jakieś dziwne błędy i proporcje więc wszystko robię na wyczucie ;p Mogę polecić Ci mój przepis (sama go kombinowałam) na muffinki: Tylko daj max 1,5-2 płaskie łyżki kakao bo ja zapomniałam że miałam swoje kakao słabo gorzkie ;p Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.