joasia_6 Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2005 Rolada czakoladowa Składniki: 5 rozdzielonych jajek 1/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki roztopionej, ostudzonej gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki przesianej i wymieszanej z 2 łyżkami kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy 1/2 szklanki gorzkiej czekolady 2/3 szklanki tłustej śmietany Sposób przygotowania: 1. Włożyć żółtka do miski, wsypać cukier. Ucierać, aż mieszanina zrobi się gęsta i biała. Mieszając, dodać czekoladę i mieszaninę mączną. 2. Dodać białka ubite na sztywną pianę. Wylać ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25 x 30 cm i piec 12-15 minut. Przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem i zwijać od krótszego boku. Odstawić do wystygnięcia. 3. Aby zrobić masę, włożyć czekoladę do małego rondla, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę przełożyć do miski, miskę postawić na lodzie. Ucierać do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. 4. Rozwinąć ciasto, posmarować masą i zwinąć z powrotem. Podawać pokrojone w plastry. Uwagi: Piec w temperaturze 180°c Porcji 8 Przygotowanie 30 min Pieczenie 15 min 8 min na zrobienie masy Kalorie 322 Tłuszcz 14,7 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.