joasia_6 Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2005 Proste ciasto czekoladowe Składniki: 175 g miękkiego masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki esencji waniliowej 3 roztrzepane jajka 1 1/2 szklanki mąki 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka. 2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao. Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając. 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 55 minut (sprawdzić patyczkiem). Zostawić ciasto w blasze na 10 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia. Uwagi: Wystarcza na kwadratowe ciasto o boku 20 cm Piec w temperaturze 190°C Porcji 10 Przygotowanie 30 min Pieczenie 25 min Kalorie 360 Tłuszcz 9,8 g To bogate, wilgotne ciasto można podawać samo, z sosem czekoladowym lub śmietaną. Można też przyozdobić wierzch ciasta polewą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.