tuttifrutti Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Maślane bułeczki drożdżowe (ok. 9 porcji):7g suchych drożdży1 łyżeczka cukru waniliowego2 żółtka600g mąki300ml mleka70g masłaszczypta soliNa wierzch:białkabrązowy cukierDrożdże wsypujemy do miski, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem waniliowym. Kiedy drożdże poruszą nasz zaczyn, dosypujemy mąkę, wlewamy żółtka i dodajemy szczyptę soli. Teraz wyrabiamy dokładnie ciasto, przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w cieple.Piekarnik nastawiamy na 190°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, a z ciasta formujemy niewielkie bułeczki. Układamy na blasze pozostawiając parę centymetrów odstępu między bułeczkami (mnie na blachę 30x20 weszło 9 bułeczek). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wierzchy bułek smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 20-30 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojtek22 Opublikowano 13 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Najlepsze i klasyczne bułeczki. Pychotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smakoszka02 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Mmmm bułeczki są przepyszne. Nigdy nie próbowałam ich robić. To by było wyzwanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość deq102 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Składniki: • 20 g świeżych drożdży (7 g suchych drożdży instant) • 100 ml ciepłego mleka • 375 g mąki tortowej • 50 g cukru pudru • 1 łyżeczka soli morskiej • 3 jajka + 1 roztrzepane jajko • 175 g bardzo miękkiego masła Wykonanie: Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Zmieszać mąkę z cukrem pudrem i solą, dodać drożdże z mlekiem, zacząć miksować. Wbić 3 jajka i miksować mieszadłem przez 5 minut (lub wyrabiać ręką - 8 minut). Dodać miękkie masło i miksować kolejne 5 minut (ręką - 10 minut). Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc. Formę 32 x 8 cm wysmarować olejem (można też użyć dwóch mniejszych keksówek). Ciasto pokroić nożem na 16 równych części, uformować kuleczki i wkładać je do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut na złoty kolor (mniej więcej w połowie pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio mocno zrumieniony, położyć na nim kawałek folii aluminiowej i piec dalej). Studzić przez 10 minut w foremce, później wyjąć na metalową kratkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klucha Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Takie uwielbiam, moja mama robi, a do tego podaje jeżynowy dzem - oczywiście domowej roboty- są boskie, zwłaszcza na niedzielne leniwe śniadanie, do kubka kakao, hmmm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zagotowana Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Będąc w niedzielę u mamy, postawiła ona na stole dokładnie takie same bułeczki :) Okazało się, że właśnie z tego przepisu, za ktory serdecznie dziękuję - dostałam zapas bułeczek do domu :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steffcio90 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Uuuuuu uwielbiam takie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość izimega Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Można to gdzieś kupić gotowe? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spoon Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Najlepsza frajda zrobić samemu i z dumą i smakiem zajadać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pomidor_amor Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 ja dzisiaj bez śniadania a te bułki tak wyglądają :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
holender_sho Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 kurde już od dłuższego czasu domowe wypieki chleba i bułek chodzą mi po głowie. może to właśnie teraz nadszedł ten moment :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.