Skocz do zawartości

Zapiekanka Z Indykiem, Makaronem I Sosem Beszamelowym


Emiliawanilia

Rekomendowane odpowiedzi

post-27679-0-20034600-1336400113_thumb.j

Składniki :

nieduża pierś z indyka ( może być też z kurczaka)

makaron muszelki

opakowanie brokułów

rozmaryn

cząber

ostra papryka

sól, pieprz

olej do smażenia

Sos beszamelowy

5 łyżek masła

2,5 łyżki zwykłej mąki

1/3 l mleka

sól

gałka muszkatołowa

1. Indyka kroimy w kostkę i wysypujemy na rozgrzany olej. Dodajemy rozmaryn, cząber, ostrą, paprykę, pieprz, solimy. Smażymy aż mięso będzie miękkie.

2. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, uważając żeby się nie spaliło. Do masła wsypujemy mąkę, intensywnie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Potem powoli mleko, nie wszystko razem, a stopniowo ciągle mieszając. Solimy, dodajemy gałkę.

3. Na spód żaroodpornego naczynia wlewamy trochę oleju i kładziemy pierwszą warstwę makaronu. Na makaron indyka i polewamy połową sosu. Następnie znowu makaron i na wierch sos. Dookoła układamy brokuły. Zapiekamy w piekarniku ok 30 min w temp 150 stopni.

i smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.