Skocz do zawartości

kotekmaly

Rekomendowane odpowiedzi

post-27072-0-21332000-1337860815_thumb.j


Choć do owoców morza przekonywaliśmy się powoli (już łatwiej było ze ślimakami :) ), dziś uważamy je za niebywały rarytas. Na początkową niechęć mogły mieć wpływ wydarzenia sprzed wielu lat, na kiedy to datuje się debiut kulinarny Mrs. Sandman. Nieudany, jak sama dziś przyznaje. Sałatka z owoców morza, którą z sercem przygotowywała na jeden z pierwszych wspólnych wieczorów sylwestrowych, okazała się prawdziwym wyzwaniem nawet dla niewybrednych żołądków, a zniechęcona Mrs. Sandman zaprzestała eksperymentów na wiele miesięcy. Ponowne przekonanie się do krewetek trwało więc długo, dziś jednak je uwielbiamy. Dziwnym zrządzeniem losy królowały one w litewskich pubach i restauracjach jako doskonały dodatek do drinków. Ostatnio wszystkie kulinarne programy zachęcają do grillowych eksperymentów, poczuliśmy się więc namówieni! Gdy naszła nas chęć na barbecue party, obok zestawu mięs wymarzyliśmy sobie krewetki. Niestety, nie udało nam się znaleźć świeżych, ale naszą uwagę przykuły wysokiej jakości mrożone. Podchodzimy nieco nieufnie do produktów mrożonych, zwłaszcza owoców morza, postanowiliśmy jednak zaryzykować. Opłaciło się! W wyposażeniu naszej kuchni nie ma tradycyjnego grilla węglowego, jest natomiast miejsce na grill elektryczny, z takiego też korzystaliśmy.


Grillowane krewetki

500 g mrożonych krewetek black tiger bez pancerzy
średniej wielkości młoda cukinia
średniej wielkości pomidor
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
garść rukoli do podania


Rozgrzewamy grill do średniej temperatury. Krewetki należy umieścić w durszlaku i zalać sporą ilością wrzątku. W miseczce rozdrabniamy czosnek i mieszamy z oliwą, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem, osuszone krewetki przez chwilę marynujemy. Cukinię kroimy w plastry, a pomidora w ćwiartki i również umieszczamy je w miseczce z oliwą. Wszystkie składniki rozkładamy na rozgrzanym grillu, co jakiś czas obracamy. Całość powinna zająć ok. 7 min. Krewetki podajemy na półmisku wyłożonym rukolą, w otoczeniu grillowanych warzyw, delikatnie skrapiamy pozostałą oliwą. Czosnkowa bagietka dopełnia całość.

Smacznego!

post-27072-0-91226600-1337860815_thumb.j


post-27072-0-62359200-1337860816_thumb.j


post-27072-0-14981400-1337860817_thumb.j




Więcej przepisów na http://mrmrssandman.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.