joasia_6 Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2005 Ciasto truskawkowe Składniki: Ciasto : 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru pudru 75 g margaryny 1 żółtko 1 łyżka lodowatej wody Masa : 1 szklanka mleka 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 1/2 łyżki mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 1/2 szklanki truskawek podgrzany dżem truskawkowy Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Do miski lub robota kuchennego włożyć mąkę, cukier puder i margarynę. Mieszać, aż mieszanina zacznie przypominać grube okruchy chleba. 2. Dodać żółtko i wodę. Mieszać, aż wokół mieszadła uformuje się kula. Wyjąć na stolnicę i szybko wyrobić. Owinąć w folię plastikową i włożyć na 30 minut do lodówki. 3. Rozwałkować ciasto i wyłożyć do karbowanej tortownicy o średnicy 22 cm (można też ręcznie wyciskając ułożyć ciasto na tortownicy). Nakłuć podstawę ciasta widelcem. Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku albo do zrumienienia. Ostudzić. Masa: Zagrzać mleko. Wymieszać osobno żółtka, cukier i mąkę. Stopniowo wlewać gorące mleko do mikstury jajecznej, dokładnie mieszając. Przenieść do rondla i podgrzewać na małym ogniu do wrzenia i zgęstnienia. Otrzymany w ten sposób sos nazywa się custard. Dodać wanilię. Przykryć plastikową folią, aby nie tworzył się kożuch, i odstawić do wystygnięcia. Rozprowadzić sos custard na upieczonym cieście. Udekorować truskawkami i posmarować podgrzanym dżemem. Uwagi: Piec w temperaturze 180°c Porcji 6-8 Przygotowanie 20 min Pieczenie 15 min 10 min na zrobienie masy Kalorie 318 Tłuszcz 8,5 g Własny cukier puder można otrzymać, rozdrabniając odpowiednio długo zwykły cukier kryształ w mikserze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.