Dorunia Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Ciasto proste,ale smaczne :) -3 budynie śmietankowe -2 łyżki cukru -4 galaretki(smak jaki kto lubi) -1 jajko -1 małe pudełko masła roślinnego -1 paczka biszkoptów Budynie gotujemy w 1 litrze wody z 2 łyżkami cukru.Zestawiamy garnek z ognia i do gorącego wsypujemy 2 galaretki,mieszamy dobrze,aby galaretki się rozpuściły. Odstawiamy na moment i do jeszcze ciepłej masy wbijamy jajko,dodajemy masło roślinne i mieszamy wszystko dokładnie mikserem.Tortownicę wykładamy namoczonymi wodą z cytryną i cukrem biszkoptami i wylewamy na nie masę budyniową...zostawiamy do stężenia i potem zalewamy rozpuszczonymi w wodzie 2 galaretkami :) Można też ułożyć na masę owoce i na nie wylać galaretki :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Ślicznie Ci dziękuję Doruniu za ten przepis, chętnie wypróbuję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdalena Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 w jakiej ilości wody rozpuścić galaretki na masie ciekawy przepis :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Ja galaretki, które mają być wylane na górę rozpuszczam według przepisu podanego na opakowaniu, ale latem warto w mniejszej ilości wody (upały...) i myślę, że te 2 galaretki to tak w 700 ml, co Ty na to Doruniu? A mam jeszcze pytanie do Ciebie Doruniu, to masło roślinne jaką ma wagę, bo chciałam zamienić je na zwykłe i nie wiem czy dodać 20 czy 10 dag, myślisz że można zamienić roślinne na zwykłe? :smile: Też mi się spodobał ten przepis, jak tylko Dorunia o nim wspomniała - zaraz zapytałam - bo zabrzmiał ciekawie :mrgreen: Planuję zrobić to ciasto na Boże Ciało :smile: może dodam jeszcze truskawki, jak kupię ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Ja też zmniejszyłam ilość wody do galaretki...masz rację Dorotko te 700ml wystarczy w zupełności :) Dorotko masło roślinne to ma taką wagę jak palma więc możesz dać masło wcześniej wyjęte z lodówki,żeby miało pokojową temperaturę,bo inaczej szybko oziębi masę i ciężko będzie je rozprowadzić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 5 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Doruniu, ślicznie dziękuję Ci za ten przepis, ciasto zrobiłam już dawno - było przepyszne :smile: Prezentowało się tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patiist Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Bardzo, bardzo, bardzo dobry przepis!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzia Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 Super ciacho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Dzięki Fredziu, pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.