joasia_6 Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2005 Ciasto cytrynowo-orzechowe Składniki: 50 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mielonych orzechów laskowych 3 jajka 1/4 szklanki śmietany Syrop cytrynowy 2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej sok z 2 cytryn 1/2 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Natłuścić karbowaną foremkę o średnicy 20 cm. 2. Włożyć do dużego naczynia masło, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, jajka i śmietanę. Miksować ok. 2-3 minuty na jednolitą masę. 3. Wlać mieszaninę do przygotowanej formy i piec 40-45 minut w nagrzanym piekarniku. Przewrócić na druciany stojak. 4. Przełożyć ciasto na tacę. Ponakłuwać lekko patyczkiem. Równo rozlać gorący syrop cytrynowy na gorące ciasto. Wystudzić. Podawać z bitą śmietaną lub bez. Syrop cytrynowy: Połączyć wszystkie składniki w rondlu. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż rozpuści się cukier. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wylać do dzbanka. Uwagi Piec w temperaturze 180°c Porcji 6-8 Przygotowanie 10 min Pieczenie 45 min + 5 min na zrobienie syropu Kalorie 776 Tłuszcz 17,7 g Zamrozić świderki z czekolady na papierze do pieczenia. Po zamrożeniu przenieść starannie do pojemnika w celu przechowania. Idealne do ozdabiania ciast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.