aanutka Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2005 Składniki: szklanka mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 25 dag margaryny, 4-5 jaj, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, starta skórka z cytryny, rodzynki, tłuszcz i tarta bułka do formy /albo papier do pieczenia/ Wykonanie: Jaja ubić /mikserem/ z cukrem zwykłym, dodać wymieszane 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Miksować dalej. Zagotować margarynę i gorącą wlewać do ciasta, nadal ubijając. Dodać skórkę cytrynową i sparzone rodzynki. Wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej formy /ja piekę w keksowej - podłużnej/. Posypać cukrem pudrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.u-m.a Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2005 hej robiłam babkę i wyszedł mi zakalec.Co zrobiłam źle co?Mam inny przepis na babkę cytrynową,raz ją zrobiłam była suupppeeerr,ale potem same zakalce co ja robie nie tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aanutka Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Piekarnik musi być nagrzany - do ok.200 stopni. I nie otwieraj go przez pierwsze 15-20 minut. Potem sprawdź patyczkiem, czy będzie suchy /patyk/ po wyjęciu. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.U mnie zakalec nie wychodzi - to ulubiona babka mojej rodziny! Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.