Skocz do zawartości

Babka Cytrynowa - Prosta I Pewna !


aanutka

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: szklanka mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 25 dag margaryny, 4-5 jaj, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, starta skórka z cytryny, rodzynki, tłuszcz i tarta bułka do formy /albo papier do pieczenia/

Wykonanie:

Jaja ubić /mikserem/ z cukrem zwykłym, dodać wymieszane 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Miksować dalej. Zagotować margarynę i gorącą wlewać do ciasta, nadal ubijając. Dodać skórkę cytrynową i sparzone rodzynki. Wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej formy /ja piekę w keksowej - podłużnej/. Posypać cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Piekarnik musi być nagrzany - do ok.200 stopni. I nie otwieraj go przez pierwsze 15-20 minut. Potem sprawdź patyczkiem, czy będzie suchy /patyk/ po wyjęciu. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.U mnie zakalec nie wychodzi - to ulubiona babka mojej rodziny! Pozdrawiam:)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.