Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Basia K

Placek Ze Śliwkami

Rekomendowane odpowiedzi

<p>Nie wiem,czy już nie podawałam tego przepisu,bo mam go (zaraz sprawdzę dokładnie...) od 1993 roku ( z Biblioteczki Poradnika Domowego) a tak bardzo go lubię,że przynajmniej raz w sezonie muszę go upiec. -Kostka margaryny -Szklanka cukru + 2 łyżki cukru do piany -3 jaja -2 szklanki mąki pszennej -2-3 łyżki śmietany -łyżeczka proszku do pieczenia -ok 1 kg śliwek węgierek Margarynę rozetrzec z cukrem i nie przerywając ucierania dodac kolejno żółtka,mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę.Ciasto powinno byc gęste. Ubic pianę z białek.Odłożyc 3-4 łyżki piany,a resztę wymieszac z ciastem. Wylac do formy. Na wierzchu ułożyc skórkami do dołu przepołowione i wydrylowane śliwki. Ubic pozostałą pianę z dwiema łyżkami cukru i posmarowac nią wierzch upieczonego ciasta.

post-4529-1157_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wygląda smakowicie to ciasto, dzięki Basiu jak tylko będę miała śliwki to się skuszę :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam :smile:

Ciasto upieczone i już zjedzone ;-) A wyglądało tak:

post-8-0-64604700-1346660885_thumb.jpg

Pyszne to ciasto, dodatkowo proste i szybkie do zrobienia, dzięki Basiu za ten przepis :smile:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.