Skocz do zawartości

Spaghetti Z Krewetkami


kimek

Rekomendowane odpowiedzi

Pyszne klasyczne danie, proste w przygotowaniu - najlepiej jeśli ma się dostęp do świeżych krewetek, ale z mrożonych też może być ;-)

1 paczka spaghetti

1/2 kg średnich obranych krewetek.

3 ząbki czosnku

1 duża cebula

1 puszka pomidorów

natka kolendry - dużo - jedna "garść"

sok z cytryny

1 łyżka masła

olej do smażenia

sól pieprz do smaku

Siekamy natkę kolendry w ilości "pół garści", rozgniatamy dwa ząbki czosnku. Dodajemy troszeczkę oliwy i z tak przygotowaną marynatą mieszamy krewetki. Zostawiamy w lodówce na około godzinę.

Gotujemy spaghetti al dente.

Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dodajemy pozostały ząbek czosnku, również posiekany, wrzucamy krewetki, smażymy jakieś trzy minuty mieszając. Solimy, pieprzymy do smaku ( jakieś pół łyżeczki soli ), dodajemy pomidory z puszki i masło, dusimy około pięciu minut, dodajemy pozostałą "półgarść" kolendry, sok z pół cytryny, mieszamy i gotowe!

Smacznego!

Pozdrawiam

Marek

http://smak-indii.ugu.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Najprostszy przepis na makaron:

Spaghetti ugotowane al-dente.

Kilka ząbków czosnku siekamy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie z oliwek - uwaga, żeby nie spalić - czosnek ma się tylko delikatnie zrumienić, dodajemy płatki chili lub posiekaną papryczkę, wrzucamy na to makaron, mieszamy , solimy, skrapiamy oliwą, posypujemy parmezanem i gotowe!

Pozdrawiam

Marek

smak-indii.ugu.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Składniki:

  • Makaron spaghetti ( ja dodałam pół opakowania, wystarczyło spokojnie na 4 porcje)
  • Krewetki królewskie ( ile? To już kwestia gustu i zasobności portfela Dołączona grafika ja lubię dużo
  • Pęczek pietruszki
  • 1 pomidor dojrzały
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 łyżki masła
  • Parmezan ( odrobina do posypania
  • Opcjonalnie: kieliszek białego wytrawnego wina
Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek wg przepisu na opakowaniu al dente, następnie odcedzamy go, zostawiamy w garnku, dodajemy łyżkę masła; siekamy koperek i dodajemy do makaronu, dodajemy też starty parmezan i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawiamy, żeby smaki przeszły. Zabieramy się za krewetki. Roztapiamy pozostałe masło na patelni, wrzucamy krewetki, chwilę smażymy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego pomidora. Krewetki muszą zmienić kolor z przezroczystego na lekko różowy. Wtedy solimy i pieprzymy całość. Możemy je podlać białym winem i poczekać aż wino odparuje. Dodajemy na patelnię makaron i wszystko ze sobą mieszamy, dosłownie chwilę, żeby nam się makaron nie przypalił. Danie posypujemy parmezanem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.