Skocz do zawartości

Ciasto Z Marcepanem


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na nie w mijającym tygodniu znalazłam na http://www.codogara.pl/5045/ciasto-z-marcepanem/

Zrobiłam je w środę (w wersji dla dzieci, czyli bez alkoholu) i powaliło wszystkich na kolana, dlatego je Wam polecam z moimi niewielkimi poprawkami, dopiskami :)

Ciasto z marcepanem

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • herbatniki
  • miód pitny lub miód wymieszany z wódką (wersja dla dorosłych, dla dzieci herbatniki zalać gorącą polewą czekoladową zamiast tej z przepisu poniżej)
Krem marcepanowy:

  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl. Mocate Cappuccino ? marcepanowe (z 6-8 łyżeczek proszku cappuccino)
  • 2 łyżki cukru
  • 625 ml mleka
  • 3 opakowania (podwójne paluszki) ptasiego mleczka śmietankowego (3x56g=168g)
Polewa:

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 czekolada bez nadzienia
  • 250 g śmietany 18%
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy będą mocno ubite dorzucamy cukier i miksujemy do momentu pozbycia się kryształków cukru. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Kolejnym krokiem jest przesianie obydwu mąk, proszku do pieczenia oraz kakaa. Przy tym elemencie korzystamy już tylko i wyłącznie z drewnianej lub plastikowej łyżki. Celem tego jest delikatnie zmieszanie składników przy jednoczesnym nie zniszczeniu struktury białek. Ciasto przelewamy do foremki (32 x 25 cm).Pieczemy 15 minuty w temp. 220 st. C. Następnie przestudzamy i przekrawamy na pół.

Możemy teraz zacząć przygotowywać krem marcepanowy. 525 ml mleka gotujemy, a w pozostałych 100 ml rozrabiamy budyń. Do gotującego mleka wlewamy zimne mleko z rozpuszczonym budyniem oraz 2 łyżki cukru. Gotujemy kilka minut, aż powstanie budyń. W oddzielnym naczyniu miksujemy masło i dajemy przestudzony budyń. Gdy składniki połączą się, dolewamy pół szkl. cappuccino i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec delikatnie zatapiamy w kremie pokrojone w kostkę ptasie mleczko.

Polewa: do gotującej się śmietany dorzucamy pokruszoną czekoladę oraz żelatynę. Gotując na małym ogniu czekamy, aż składniki się połączą. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Obie połówki biszkoptu skrapiamy wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny (ja miałam sok z pigwy). Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym. Przykrywamy go drugim biszkoptem, następnie kremem marcepanowym. Zwieńczeniem są herbatniki ? można je przez chwilę zanurzyć w miodzie pitnym (lub wersja chrupka ? bez miodu, albo wersja niechrupka dla dzieci - zalane gorącą polewą czekoladową). Całość zalewamy polewą czekoladową. Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.