Przepisy Extra

Surówka z kapusty pekińskiej

Dietetycy zalecają, aby do posiłków, zwłaszcza głównych dodawana była porcja warzyw. Wszyscy wiemy, że jarzyny zawierają dużą ilość witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu.

Kapusta pekińska pomimo tego, że znana jest już od wieków zwłaszcza we Wschodniej Azji, do Europy zawitała dopiero w XX wieku, a w naszej polskiej kuchni znana jest od niecałych 20 lat.

Kapusta pekińska nadaje się do smażenia np. z grzybami, jest też częstym składnikiem zup. Jednak w naszej kuchni najczęściej stanowi ona składnik surówek i sałatek.

Nasz przepis jest przykładem wykorzystania kapusty pekińskiej do przygotowania świetnej surówki jarzynowej, doskonałej przystawki do ziemniaków i mięs. Oprócz kapusty pekińskiej w surówce znajdują się warzywa - marchewka i pietruszka oraz sos koperkowy. Po przyprawieniu otrzymujemy pyszną surówkę o delikatnym aromacie koperkowym i niepowtarzalnym smaku, a dodatkowo dzięki głównemu składnikowi, kapuście pekińskiej i zawartemu w tym warzywie beta-karotenowi, zapewnimy naszym oczom doskonałą jakość widzenia i poprawimy ogólną odporność organizmu. Czytaj więcej

Warto jak najczęściej podawać tę potrawę jako przystawkę jarzynową do obiadu - smacznego!

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

1 1/2 kg kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 opakowanie sosu koperkowego w proszku
pieprz
sól
wegeta
zielona pietruszka

Sposób wykonania:

Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Kapustę, marchewkę i pietruszkę przełożyć do miski, wlać sos koperkowy i wymieszać. Doprawić do smaku.

Podawać jako dodatek do ziemniaków i różnego rodzaju mięs.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
37 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
JA ROBIĘ SAMA SOS.OLEJ LUB OLIWA SOS SOJOWY, I SŁODKO-PIKANTNY TAO TAO, MOJA MAMUSIA KTÓRA NIE LUBI PEKŃSKIEJ ZAJADA SIE
TESSA [2009-11-11 14:39:07]
Ja dodaję troszkę pora
ala5a [2009-11-09 13:10:03]
Można do tego wszystkiego dodać pokrojonego w kostkę kurczaka pieczonego i ciutkę przyprawy GYROS to dopiero będzie faza.
soffia sierpień 2009 [2009-08-27 09:02:58]
Ja przygotowuje także surówkę z kapusty pekinskiej,zielonego świeżego ogórka,pomidora,papryki kolorowej,kukurydzy.Wszystko mieszam z majonezem i odrobiną oleju słonecznikowego.Pycha!!!!
asia [2009-02-01 11:43:09]
dziękuje za przepis Surówka z kapusty pekińskiej
Magda [2007-11-15 15:33:10]
Na plus. Jak dla mnie to pyszotka.
Magducha... [2007-11-13 22:52:41]
Do pokrojonej kapustki dodaję łyżeczkę cukru, nieco soli, pieprzę oraz łyżkę octu basamicznego oraz 2-3 łyżki oliwy, wymieszać i gotowe bez chemii w postaci vegety
Jola [2007-10-24 14:50:45]
SUPEROWSKA :)
koki [2007-08-06 15:28:25]
Prosta i pyszna.Nigdy nie wychodzily mi tego typu surowki,z powodu przyprawienia a tu sos z torebeczki zalatwil wszystko,super.Zjedlismy ja ze smakiem :) Pozdrawiam.
Monka [2007-06-28 16:47:05]
Ja do kapusty dodaję pokrojony pomidor ,kukurydzę - wszystko lekko solę ,dodaję trochę cukru , kwasku cytrynowego i mieszam .Przed podaniem na stół daję łyżkę majonezu , wymieszam i gotowe .
nina [2007-05-13 00:32:48]
Ja do tej sałatki dodaję kukurydzę jajko ugotowane na twardo pokrojoną paprykę i majonez .jest super
iwona [2007-05-06 18:11:38]
Jest smaczna i prosta w wykonaniu
Agnieszka [2007-03-11 13:26:43]
SZUKAM przepisu na surówkę kapusta pekińska i oliwki. Czy może ktoś taki zna?
Kaska [2007-03-10 19:58:02]
Chemia jest wszedzie gdyby człowiek miałby sie nią zamartwiać musiałby nic nie jeść!!!! P.S. Sałatka jest super....:)))))
Siwek [2007-02-06 21:34:20]
kazdy je to co lubi to co się tu czepiac o chemie. lola
lola [2007-02-03 11:58:28]
Owszem, część takiego sosu to chemia, ale pokażcie mi chociaż jeden produkt spożywczy, który jest jej pozbawiony?No ale jesli nie chcecie sosu z torebki możecie użyc lubczyku,czosnku granulowanego i suszonego koperku,a wszystko to zmieszać z oliwą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru i odrobina soli do smaku- smakuje równie dobrze, chociaz glutaminian sodu w sosikach torebkowych powoduje, iz są one smaczniejsze niż sos własnej roboty.
Lunka [2007-01-20 10:14:32]
a ta kapusta to pewnie wyhodowana bez chemii?
violetta [2006-12-03 12:28:36]
można dodać :rodzynki,morele suszone(pokrojone w małe kawałki),orzechy włoskie też pokrojone; w innej wersji pomidory bez skórki oraz grzybki konserwowe(oczywiście pokrojone) To zależy od upodobań smakowych.
Gabi [2006-09-13 14:56:35]
Jest super , proponuje dodać sok z cytryny , kukuryczę i rzodkiewkę .Wtedy Superr. Pozdrawiam
kamila [2006-09-08 13:13:32]
Pychotka!
Ala [2006-09-06 13:22:43]
uwielbiam ten sos koperkowy, dodaje go do roznych surowek. A co do chemii to jest ona wszedzie, wiec nie mamy wyboru.
Jola_A. [2006-06-02 09:25:21]
do kapusty dodaję po jednej kolorowej papryce,kukurydzę,fasolę czerwoną w puszce,świeży ogórek,dwa pomidory,czerwoną cebulę,wszystko mieszam,dodaję do smaku sos koperkowy,łyżkę majonezu doprawiam do smaku.Pycha.
lidka [2006-04-12 19:54:55]
ja do pekinki robie sos winegrey: -2lyzki musztardy ucieram na puszysta mase dodaje odrobine oliwy troche cukru posiekany czosnek sol pieprz i duzo zieleniny i sok z cytryny razem mieszam i polewam pekinke zero chemi
mona [2006-02-18 19:48:34]
dośc że dac wam przepis to jeszcze żle
ania 11.02.06 [2006-02-11 18:11:02]
a w czym dzisiaj nie ma chemii ludzie co sie sosu czepiacie !!!a ja i tak wole sos grecki:)
donia [2005-08-04 12:28:41]
Ja przygotowuje także surówkę z kapusty pekinskiej,zielonego świeżego ogórka,pomidora,papryki kolorowej,kukurydzy.Wszystko mieszam z majonezem i odrobiną oleju słonecznikowego.Pycha!!!!
J [2005-07-21 21:35:11]
ja do pekinskiej dodaję jeszcze ogóra kiszonego
beacia 11,06,2005 Sosnowiec [2005-06-11 18:57:39]
Gdy bardzo sie spiesze robie właśnie surówke z pekińskiej. Kapustę drobno szatkuję, dodaje kukurydze lub groszek, do tego majonez lub jogurt naturalny (wedle uznania) nastepnie przyprawiam odrobina pieprzu i najwazniejsze -curry!! Bardzo szybka i naprawde pyszna. Polecam.
Reni:) [2005-02-14 16:14:47]
jest poprostu pyszna
chmurka [2005-02-02 06:19:30]
Ale bzdury wygadujecie o tej chemii
Olga [2004-12-22 13:38:59]
Bardzo prosze uwazac na wegete, bo chociaz nadaje wspanialy smak potrawom, to posiada MSG, ktore malo ze powoli "dziurawi" (doslownie) nasze kiszki, to uzaleznia nas od siebie tak jak palacza papierosy. Poza tym wszelkie sztuczne dodatki smakowe jak i kolorystyczne sa niebezpieczne dla zdrowia (chemikalia) fizycznego jak i psychicznego (nadmierna pobudliwosc u dzieci). To taka uwaga na marginesie. Lepiej dodac drobno zmielony lubczyk sproszkowany (smak maggi), inne ziola, naturalna przyprawe sojowa "Bragg" - Liquig Aminos (organiczna) lub w ogole jakiekolwiek przyprawy nie zawierajace MSG.
Tekla [2004-11-14 03:02:50]
Sałatkę można kupić w plastikowym kubełku w markecie i bez cudowania
Geant [2004-09-25 11:32:08]
czepiacie sie!
Carmen [2004-09-07 16:01:03]
Często robię taką surówkę,ale zamiast pietruszki dodaję paprykę surową ,albo marynowana.Sos z torebki jest bardzo dobry,wole jednak wersję ziołowo-koperkową.
aba [2004-06-21 19:18:49]
A co to za chemia w takim sosie. Trochę koperku i przypraw. A wszystko dodaje się do oleju. Dokładnie to samo można przygotować samemu. Tylko potrwa to dłużej. A chemia? Wszyscy mamy jej pod dostatkiem :) Więc co komu szkodzi taki sosik. A nawiasem mówiąc jest on bardzo dobry i bardzo pasuje do tej sałatki.
Marcin [2004-02-26 08:46:57]
Zgadzam się z przedmówcą! Tym bardziej że ten sos jest b. prosty do zrobienia. Autor poszedł na łatwizne.
Tom5 [2004-02-26 08:28:05]
A czy nie lepiej taki sos przygotować samemu, a nie wszędzie korzystać z tej chemii. Mamy jej pod dostatkiem.
AmmmP [2004-02-11 12:13:56]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.