Ciasto z masą owocową i kruszonką
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor przepisu:
Dorota

Składniki:
Ciasto:
20 dag masła
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta imbiru w proszku
4 jajka
¾ szklanki cukru
Masa owocowa:
40 dag rabarbaru (już obranego)
40 dag truskawek
40 dag jabłek
20 dag bananów (1 duży)
½ szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki cukru
5 dag masła
1 łyżka jogurtu greckiego
3 łyżki rumu
Sposób wykonania:

Masło roztopić i ostudzić. Do mąki pszennej wsypać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, imbiru w proszku i razem wymieszać. Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać trochę mąki z dodatkami, roztopionego masła i ucierać dodając pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Do mąki pszennej dodać cukier, masło, jogurt grecki i rum. Całość razem posiekać nożem, zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce.

Rabarbar obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Truskawki opłukać i obrać z szypułek. Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Banana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, razem wymieszać i smażyć. Pod koniec smażenia wsypać galaretki cytrynowe w proszku. Całość dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Lekko ostudzić i wyłożyć na podpieczone ciasto. Na masie owocowej rozłożyć kruszonkę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut.

Smacznego.