Ciasto z masą owocową i kruszonką
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
Ciasto:
20 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu szczypta imbiru w proszku 4 jajka ¾ szklanki cukru Masa owocowa: 40 dag rabarbaru (już obranego) 40 dag truskawek 40 dag jabłek 20 dag bananów (1 duży) ½ szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki cukru 5 dag masła 1 łyżka jogurtu greckiego 3 łyżki rumu |
Sposób wykonania: |
Masło roztopić i ostudzić. Do mąki pszennej wsypać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, szczyptę cynamonu, imbiru w proszku i razem wymieszać. Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać trochę mąki z dodatkami, roztopionego masła i ucierać dodając pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Do mąki pszennej dodać cukier, masło, jogurt grecki i rum. Całość razem posiekać nożem, zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce. Rabarbar obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Truskawki opłukać i obrać z szypułek. Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Banana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, razem wymieszać i smażyć. Pod koniec smażenia wsypać galaretki cytrynowe w proszku. Całość dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Lekko ostudzić i wyłożyć na podpieczone ciasto. Na masie owocowej rozłożyć kruszonkę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut. Smacznego. |