Pyszna zapiekanka makaronowo-pomidorowa
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
Zapiekanka:
50 dag makaronu świderki 1 łyżka oleju 20 dag cebuli 2 łyżki klarowanego masła 2 wędzone udka kurczaka (ok. 60 dag) 3 ząbki czosnku 7 łyżek śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka wody oregano mielony kminek majeranek ostra papryka w proszku 3 łyżki natki zielonej pietruszki sól pieprz Dodatkowo: 1 łyżka oleju 5 dag żółtego sera |
Sposób wykonania: |
Do gotującej się osolonej wody wrzucić makaron i dodać olej. Razem wymieszać, i gdy się zagotuje gotować 5 minut. Następnie makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać klarowane masło, przełożyć cebulę i zeszklić. Wędzone udka kurczaka obrać ze skóry, z kości i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, razem wymieszać i chwilkę razem smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli z kurczakiem i wymieszać. Do śmietany dodać mąkę pszenną, przecier pomidorowy, wodę, szczyptę oregano, mielonego kminku, majeranku, ostrej papryki w proszku i pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wlać do usmażonej cebuli z kurczakiem. Razem dokładnie wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, połowę pomidorowego sosu, pozostały makaron i postały pomidorowy sos. Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zapiekankę wyciągnąć z piekarnika, żółtym serem posypać wierzch zapiekanki i przykryć pokrywką na około 5 minut. Gdy ser się roztopi zapiekankę podać na stół. Podane składniki wystarczą na około 6 porcji. Smacznego. |