Cukinia faszerowana ryżem i mielonym mięsem
Przepis pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
|
Autor przepisu:
Dorota
|
Składniki: | |
1 ½ kg cukinii (3 średnie cukinie po 50 dag)
10 dag ryżu 20 dag cebuli 3 łyżki oleju 50 dag mielonego mięsa 3 ząbki czosnku sos sojowy ostra papryka w proszku słodka papryka w proszku kurkuma sól ziołowa pieprz zioła prowansalskie majeranek 10 dag żółtego sera pęczek szczypiorku |
Sposób wykonania: |
Cukinie opłukać i osuszyć. Z cukinii odciąć końcówki, a następnie przekroić je na połowę. Z połówek cukinii wydrążyć łyżką środek (jeśli cukinia ma twarde pestki, to je wyrzucić). Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone, kilka kropli sosu sojowego, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, kurkumy, soli ziołowej i pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć. Następnie dodać pokrojony miąższ z cukinii, wymieszać i dalej smażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek. A na koniec przełożyć ryż, dodać szczyptę ziół prowansalskich i majeranku. Całość dokładnie wymieszać. Tradycyjną prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej połówki cukinii. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Następnie podpieczone połówki cukinii napełnić farszem, ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać razem przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, posypać cukinie i włożyć jeszcze do piekarnika na 2 minutki. Szczypiorek opłukać, osuszyć, pokroić i udekorować cukinie. Faszerowane cukinie podawać na gorąco. Można polać ketchupem. Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje. Smacznego. |