smaczny.pl przepisy kulinarne

10 sposobów na wzmocnienie odporności

Skuteczność układu odpornościowego w dużej mierze zależy od genów, ale niemałe znaczenie ma również styl życia. Przemęczenie, stres, niewłaściwa dieta i brak ruchu sprawiają, że odporność słabnie. Możemy zatem całkiem sporo zrobić, by wzmocnić układ immunologiczny, niekoniecznie sięgając po preparaty farmaceutyczne.

Aby wzmocnić odporność organizmu niezbędny jest:

  • Sen, wypoczynek i relaks
  • Przemęczony organizm jest bardziej podatny na infekcje. Dlatego tak ważny jest sen i wypoczynek. Podczas snu wydzielany jest hormon (melatonina), który pośrednio wpływa na produkowanie limfocytów, chroniących nas przed zakażeniami wirusowymi. Poza tym organizm wówczas regeneruje się i gromadzi energię. Dorosły człowiek potrzebuje około 8 godzin snu na dobę. Należy pamiętać, że odporność osłabia również stres i życie w ciągłym biegu. Układ immunologiczny jest bowiem ściśle związany z systemem nerwowym.
  • Aktywność fizyczna
  • Pomimo że aura nie zachęca do aktywności fizycznej, nie powinniśmy o niej zapominać. Regularne uprawianie sportu wzmacnia serce, wspomaga odchudzanie, poprawia sprawność mózgu, a także stymuluje układ odpornościowy. Lekarze zalecają, by przynajmniej 3 razy w tygodniu poświęcić 30 minut na aktywność fizyczną tak, by tętno osiągało wartość 130 uderzeń na minutę (według wzoru 3x30x130). Szczególnie wskazany jest ruch na świeżym powietrzu. Ale uwaga! Przemęczenie będące wynikiem zbyt forsownych ćwiczeń, może osłabić odporność organizmu.
  • Zdrowa dieta
  • Wszystkie niedobory żywieniowe mogą odbijać się na naszym zdrowiu. Niewłaściwa dieta może być przyczyną osłabienia odporności i częstych infekcji. Aby wzmocnić odporność organizmu, dieta musi być urozmaicona, bogata w warzywa i owoce, które dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Szczególną rolę odgrywają produkty bogate w przeciwutleniacze (np. witaminy A, C, E). Witamina C stymuluje układ odpornościowy, hamuje namnażanie wirusów i skraca czas infekcji. Witamina E wspiera siły obronne w walce z wolnymi rodnikami, natomiast witamina A stymuluje produkcję białych ciałek krwi. Warto sięgnąć po: marchew, szpinak, brokuły, paprykę, cytrusy, jabłka. W diecie nie może także zabraknąć ryb, chudego mięsa, pełnoziarnistego pieczywa i probiotyków. Zimą świeże produkty można zastąpić mrożonkami.
  • Hartowanie
  • Zahartowany organizm dobrze radzi sobie ze skokami temperatury, układ odpornościowy pracuje bez zarzutów, dzięki temu nie przeziębiamy się. Wskazane są naprzemienne natryski i polewanie ciała ciepłą wodą przez 20-30 sekund i chłodną przez 2-3 sekundy. Różnica w temperaturze wody powinna być każdego dnia coraz większa. Wzmacniająco działa również brodzenie w wannie napełnionej zimną wodą do wysokości połowy łydek. Po kilkunastu minutach takiego zabiegu stopy trzeba dokładnie osuszyć i wymasować (można również użyć balsamu rozgrzewającego). Warto pamiętać, że na hartowanie organizmu mogą pozwolić sobie jedynie zdrowe osoby.
  • Strój „na cebulkę”
  • Na odporność organizmu duży wpływ ma aktywność fizyczna niezależnie od pory roku i pogody. Dlatego ważne jest dostosowanie stroju do aktualnych warunków pogodowych, czyli po prostu strój „na cebulkę”. Przeziębienie często bywa skutkiem wychłodzenia lub przegrzania organizmu. Kilka warstw ubrań pozwala zdjąć lub założyć kolejną warstwę i na bieżąco reagować na zmiany temperatury. Zimą należy pamiętać o szaliku, rękawiczkach i czapce, która chroni przed utratą dużej ilości ciepła.
  • Picie dużej ilości płynów
  • Chcąc ustrzec się przed przeziębieniami i grypą należy pić duże ilości niegazowanej wody mineralnej i herbatek owocowych (np. z dzikiej róży, malin, czarnego bzu, rokitnika). To pozwoli na właściwe nawodnienie organizmu, a jednocześnie ułatwi usuwanie niepotrzebnych i szkodliwych związków.
  • Rezygnacja z używek
  • Alkohol, papierosy i duże ilości kawy niszczą witaminy i składniki mineralne, które wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Alkohol i kawa szczególnie łatwo wypłukują z organizmu witaminę B, C, kwas foliowy i magnez, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Z kolei dym tytoniowy szybko niszczy rezerwy ustrojowe witaminy C. Co ważne, bierni palacze są znacznie bardziej narażeni na osłabienie odporności przez dym tytoniowy niż palacze czynni.
  • Odporność z natury
  • Nieoceniony sposobem wzmocnienia odporności jest czosnek, który ma silne działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne i przeciwzapalne. Działa jak naturalny antybiotyk, który nie wykazuje działań ubocznych. Najbardziej aktywny jest świeży, rozdrobniony. Skuteczny jest również miód zawierający substancje antybiotyczne i cebula, która dzięki zawartości związków siarki działa silnie przeciwbakteryjnie na bakterie Gram-dodatnie i Gram-ujemne. Do produktów stymulujących odporność należy także: czarny bez, aloes, jeżówka purpurowa, ryby bogate w kwasy omega-3.
  • Sauna
  • Odporność organizmu można zwiększyć, korzystając z sauny. Regularne seanse powodują zwiększenie produkcji limfocytów, które zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze oraz interferonu, odgrywającego istotną rolę w obronie organizmu przed infekcjami. Przy braku przeciwwskazań z sauny warto korzystać co najmniej raz w tygodniu.
  • Akupresura
  • Według medycyny chińskiej w organizmie przebiegają niewidoczne kanały przepływu życiowej energii. Gdy na ich drodze pojawiają się przeszkody, odporność słabnie. Akupresura polega na uciskaniu umiejscowionych na ciele receptorów, czyli punktów czułych na dotyk. Aby wzmocnić odporność należy 2-3 razy dziennie wykonywać delikatny masaż miejsca poniżej rzepki kolana. Jego masowanie sprawia, że zwiększa się produkcja białych ciałek krwi. Oprócz tego przyda się również pozytywne myślenie i dobry nastrój... byle do wiosny :)
Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Agnieszka [2012-02-17]
Ocena:
5/5 [głosów: 3]
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.