Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszenie jest jedną z najstarszych form utrwalania żywności. Polega na rozkładzie cukrów zawartych w produktach w kwas mlekowy, który ma właściwości konserwujące. Dzięki kwaszeniu surowe warzywa nie tylko zachowują wartości odżywcze, ale także zyskują dodatkowe. Jesienią i zimą kiszonki są świetną metodą na dostarczenie organizmowi witamin i mikroelementów.

Cenna mikstura

Kiszonki mają liczne walory zdrowotne, dietetyczne i smakowe. Są bogactwem witamin, minerałów oraz błonnika. Podczas kiszenia warzywa i owoce nie tracą cennych składników odżywczych. Co więcej... zwiększa się zawartość witaminy C i witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na koncentrację i pracę układu nerwowego. Kiszonki zawierają również witaminę A, E i K oraz liczne sole mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor. Specyficzny zapach kiszonki zawdzięczają siarce, która wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

Dzięki dużej zawartości błonnika i kwasu mlekowego kiszonki są pomocne w odchudzaniu. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm, daje uczucie sytości i zapobiega zaparciom. Natomiast kwas mlekowy usprawnia trawienie, oczyszcza i odtruwa organizm. Należy podkreślić, że w procesie kiszenia w warzywach i owocach spada zawartość cukru, a to oznacza, że są mniej kaloryczne i lekkostrawne.

Na uwagę zasługują są także zawarte w kiszonkach bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwają toksyny, chronią przed grzybicami. Z tego względu kiszonki są wskazane (na równi z jogurtami, kefirami) po terapiach antybiotykowych, kiedy jelita są mocno wyjałowione.

Kiszonki zawierają także fitocydy – substancje o działaniu bakterio-, wiruso- i grzybobójczym. To sprawia, że doskonale wzmacniają układ odpornościowy i mobilizują go do walki z infekcjami.

Oprócz tego w procesie fermentacji tworzy się acetylocholina, która reguluje ciśnienie krwi, zwalnia częstość akcji serca, ma dobroczynny wpływ na pracę jelit, zapobiegając zaparciom.

Wszystkie te składniki sprawiają, że kiszonki:

  • wzmacniają układ odpornościowy;
  • pomagają leczyć infekcje;
  • zwiększają wykorzystanie wapnia, żelaza, fosforu;
  • zapobiegają anemii;
  • działają antystresowo;
  • likwidują ospałość i depresję;
  • poprawiają trawienie;
  • zapobiegają zaparciom;
  • przywracają równowagę kwasowo-zasadową;
  • pomagają w budowie tkanki kostnej;
  • obniżają poziom cholesterolu;
  • wzmacniają mięśnie (szczególnie mięsień serca);
  • regulują ciśnienie krwi;
  • przeciwdziałają nowotworom.
  • Uwaga! Niskie pH kiszonek może niekorzystnie wpływać na wrażliwe żołądki osób, które jedzą je na surowo.

    Sok z kiszonek

    Wysoka zawartość kwasu mlekowego w soku z kiszonek sprawia, że pobudza on trawienie, a także oczyszcza, działa detoksykująco i zwalcza niekorzystne drobnoustroje znajdujące się w jelitach.

    Sok z kiszonej kapusty jest wskazany w dolegliwościach związanych z reumatyzmem, pęcherzykiem żółciowym, wątrobą czy śledzioną. Ponadto picie soku z kiszonej kapusty wzmacnia odporność organizmu i łagodzi kaszel. Zaś zawarte w kiszonej kapuście duże ilości witamin z grupy B łagodzą działanie alkoholu i są polecane jako naturalny lek na syndrom dnia poprzedniego, czyli najzwyklejszego kaca ;) Najlepsze efekty przynosi wypicie szklanki soku na czczo.

    Sok z kiszonych ogórków dobrze sprawdzi się w atakach migreny i bólach głowy. Natomiast sok z kiszonych buraków oczyszcza organizm z toksyn i ma działanie krwiotwórcze. Oba te soki koją nerwy i regulują pracę serca.

    Kiszonki są szczególnie zalecane w okresie zimowym, kiedy to świeże owoce i warzywa są trudno dostępne. Warto pomyśleć o zdrowych przetworach już teraz.

    Zdjęcie: istockphoto.com © Veniamin Kraskov

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-09-15]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    teraz wszystko zakwaszane sprzedają...
    Piotrdivine [2016-01-23 09:55:02]
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.