Dobre, bo polskie! Kuchnia regionalna (cz. I)

Każdy, nawet najbardziej wybredny miłośnik dobrego jedzenia, doceni walory regionalnej kuchni polskiej, która zaskakuje ogromem smaków, aromatów, ciekawych i przede wszystkim smacznych dań. W pierwszej kolejności przedstawiamy kuchnię galicyjską, góralską, kresową, kujawską, mazowiecką i kurpiowską.

Kuchnia galicyjska

Kuchnia Małopolski, zwana także kuchnią galicyjską, wyraźnie zdradza wpływy kuchni austriackiej, zwłaszcza wiedeńskiej. Kuchnia galicyjska słynie z bogatej tradycji piekarniczej.

Typowe potrawy kuchni galicyjskiej:

  • przekąski: salceson wieprzowy w sosie musztardowym, karp po zatorsku (z farszem z sera, jajek i pieczarek);
  • zupy: ozorkowa zalewajka, barszcz biały z parzoną kiełbasą, tradycyjne danie wielkanocne;
  • dania mięsne: flaczki, tzw. „maczanka”, którą przygotowuje się ze schabu lub karkówki, pieczywa i sosu kminkowego, a także kiełbasa lisiecka czy kaczka po krakowsku z kaszą i grzybami;
  • przyprawy: kminek;
  • desery i słodkości: babka z kaszy manny z bakaliami, tort Sachera (tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową w polewie czekoladowej), sernik wiedeński;
  • pieczywo: bajgle (precle), czyli żydowskie obwarzanki z makiem, sezamem lub solą, buchty, czyli drożdżowe bułeczki nadziewane powidłami, mocno kminkowe bułki bośniaczki oraz sztangielki.
  • Kuchnia góralska

    W Beskidach, Tatrach i na Podhalu króluje kuchnia góralska. Mówi się o niej, że jest jak góralski charakter – wyrazista i ostra. Kuchnia bazuje na kiszonej kapuście, owczych serach (oscypku, bryndzy, bundzu) i ziemniakach. Rarytasem na skalę światową jest oscypek.

    Typowe potrawy kuchni góralskiej:

  • zupy: kwaśnica z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa i ziemniaków, czosnianka – podhalańska zupa z ziemniaków, czosnku, cebuli i mięty, barszcz biały na żentycy (serwatce z mleka owczego) z kiełbasą baranią;
  • ziemniaczane przysmaki: moskole, czyli placki z ziemniaków i mąki pieczone na blasze, niekiedy zastępujące chleb, hałuski, czyli kluski kładzione, a także kluski grulane i bukty;
  • dania mięsne: baranina (pieczona z kością, szaszłyk barani, kiełbaski baranie z sosem czosnkowym), golonka duszona w piwie, placek po zbójnicku;
  • desery: szarlotka, bombolki z miodem, czyli drożdżowe ciasteczka oblane miodem;
  • alkohole i napoje: herbata góralska z dodatkiem spirytusu, śliwowica, nalewka na miodzie – miodunka, grzaniec z przyprawami korzennymi i miodem.
  • Kuchnia kresowa

    Kuchnia Kresów łączy w sobie tradycje kuchni polskiej z kuchnią litewską, ukraińską, rosyjską i austro-węgierską. Kuchnia kresów jest prosta, oszczędna, wysokokaloryczna, a jednocześnie niezwykle smaczna. Głównym składnikiem tamtejszej kuchni są ziemniaki, z których przygotowuje się placki, pyzy, kartacze.

    Typowe potrawy kuchni kresowej:

  • zupy: barszcz ukraiński, chłodnik litewski, solianka (mięsna, rybna i grzybowa);
  • dania główne: kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą i suszonymi grzybami, babka ziemniaczana, kartacze, czyli duże, podłużne pyzy ziemniaczane z farszem z mięsa i cebuli, cepeliny – pyzy ziemniaczane nadziewane mięsem wieprzowym z majerankiem, kołduny – małe gotowane pierożki z nadzieniem z surowego mięsa, bliny – placuszki drożdżowe podawane z sosem lub kwaśną śmietaną, rejbak – zapiekana potrawa z ziemniaków, kaszy, słoniny i cebuli;
  • słodkości: sękacz, kutia – wigilijna potrawa przygotowywana z pszenicy, ziaren maku, miodu i bakalii.
  • Kuchnia kujawska

    W kuchni kujawskiej widoczne są wpływy kuchni wielkopolskiej i Pomorza. Region Kujaw jest zasobny w jeziora, lasy i żyzne gleby. Dlatego w kuchni dominują ryby i drób (przede wszystkim kaczki i gęsi), obecne są także grzyby i owoce leśne.

    Typowe potrawy kuchni kujawskiej:

  • zupy: barszcz biały, czernina z golcami, czyli zupa z gęsiej krwi z suszonymi owocami i żytnimi kluskami, żur kujawski, muska – mleczna zalewajka, grudziądzka zupa z korala – słodka zupa ze śmietany, ryżu, dyni i migdałów;
  • ryby: śledź podawany z jabłkami, a nawet drobiem, kujawski szczupak wigilijny;
  • dania mięsne: gęś po kołudzku pieczona z jabłkami, gęsi smalec, szynka kujawska z kością, biała kiełbasa w słoiku;
  • desery: ryż oblany masłem z suszonymi śliwkami i rodzynkami, miodowe pierniczki, kajmak.
  • Kuchnia mazowiecka i kurpiowska

    Kuchnia Mazowsza i Kurpiów uznawana jest za najbardziej zróżnicowaną, która czerpie wzorce z kuchni całego kraju. Szczególny smak i charakter wnieśli do kuchni mazowieckiej Kurpie, którzy słyną z najróżniejszych gatunków miodu i chleba.

    Typowe potrawy kuchni mazowieckiej i kurpiowskiej:

  • zupy: kurpiowska zupa grzybowa z zielonych gąsek, krupnik kurpiowski, sabelwon – zupa fasolowa;
  • dania główne: kurczak po polsku nadziewany siekanymi podrobami, natką pietruszki, bułką i jajkiem, gęś pieczona z jabłkami, gęś duszona z czerwoną kapustą, flaczki po warszawsku, sójka mazowiecka – rodzaj dużego pieroga faszerowanego kapustą i kaszą jaglaną z dodatkami, fafernuchy – kopytka polewane syropem z buraków cukrowych;
  • tradycyjne przysmaki: ćwikła z chrzanem po łowicku, kotlety gryczane, ziemniaki po staropolsku, czyli plastry ziemniaków smażone na smalcu, przyprawione solą, pieprzem i majerankiem, piwo kozicowe, czyli napój z szyszek jałowca, kurpiowski chleb z ziemniakami.
  • Zdjęcie: istockphoto.com © Mikołaj Kamieński

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-10-14]
    Ocena:
    3/5 [głosów: 3]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.