Jak rozplanować posiłki w ciągu dnia, czyli co jeść i kiedy?

Ile razy dziennie należy jeść i w związku z tym jak najlepiej rozłożyć spożywanie posiłków w czasie doby? Wydaje się, że udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie jest nie możliwe, chociażby z powodu tego, że każdy organizm jest inny, a ponadto wiele zależy również od jego wieku.

Przyjęto, że człowiek powinien spożywać 5 posiłków dziennie. Są to 3 posiłki podstawowe: śniadanie, obiad i kolacja oraz dodatkowe: drugie śniadanie i podwieczorek.

Praktycznie, utrzymanie stałych godzin spożywania posiłków jest trudne. Decydują o tym takie czynniki jak np. praca, zajęcia, spotkania, których terminarz często koliduje z porą zaplanowanych posiłków. Warto jednak zrobić wszystko, aby odżywiać się w miarę regularnie i nie pozwalać sobie na długie przerwy między posiłkami. Dlatego między posiłkami głównymi, warto zjeść drugie śniadanie i podwieczorek.

Po dłuższej przerwie w jedzeniu, organizm czuje głód, a wtedy bardzo łatwo o przejedzenie się, co jest nie wskazane.

Biologiczny zegar organizmu

Organizm każdego człowieka w ciągu doby przechodzi kolejne fazy. To właśnie on decyduje o jakiej porze najkorzystniej wykonywać podstawowe czynności życiowe, czyli kiedy pracować, odpoczywać i spać.

Można przyjąć, że doba dzieli się na dwa okresy:

  • czuwanie ok. 16 godzin;
  • sen ok. 8 godzin.

Jeżeli tryb dobowy naszego życia pokryje się z naszym zegarem biologicznym, wtedy łatwiej będzie się nam żyć i energia organizmu będzie lepiej wykorzystana.

Zegar biologiczny organizmu steruje również porą spożywania posiłków

Ilość pokarmu oraz to co jemy pomoże lub nie w dostosowaniu się do jego cyklu. Taki naturalny, zgodny z oczekiwaniami organizmu sposób odżywiania, między innymi wpływa na stan zdrowia i jest pomocny w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.

Warto wyrobić w sobie nawyk regularnego jedzenia odpowiednich posiłków i nie czekać na głód.

Śniadanie - podstawowy posiłek

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Rano organizm wykazuje duże zapotrzebowanie na energię. Pokarm powinien ją dostarczyć, a także niezbędną dla pracy mózgu glukozę.

Śniadanie powinno być bogate w węglowodany, jednak bez cukrów prostych.

 

Dobrze zbilansowane śniadanie powinno składać się z produktów z dużą ilością białka, warzyw oraz owoców, np. musli z owocami, jajko na miękko z warzywami, twarożek z dodatkiem szczypiorku, jajecznica z warzywami, ciemne pieczywo i do picia herbata.

Kiedy go jeść? Jak najwcześniej po przebudzeniu. Dobra pora to 6 – 7,30.

Drugie śniadanie, jako przekąska

Ten posiłek skraca czas między zasadniczymi posiłkami: śniadaniem i obiadem i sprawi, że organizm nie poczuje głodu. Drugie śniadanie może składać się np. z owoców lub warzyw podanych w formie sałatek z dodatkiem jogurtu czy kefiru.

Czas na drugie śniadanie, to godzina 10 – 11.

Niezbyt obfity obiad

W środku dnia organizm powoli traci zapas energii i wymaga zasilenia. Obiad to równie ważny posiłek jak śniadanie. Doda energii i sił do drugiej części dnia. Jednak zdarza się, że po obiedzie człowiek czuje znużenie, brak energii i chęci do pracy. Po jakimś czasie to mija, ale jest oznaką przyjęcia za dużej ilości pożywienia.

Aby dostarczyć organizmowi niezbędnej energii i równocześnie nie przejadać się, obiad powinien składać się z niezbyt gęstej zupy, jeśli drugie danie to chude mięso lub ryba oraz warzywa, mogą być w formie surówki.

Pora obiadu to godzina 13-14.

Podwieczorek

Podobnie jak drugie śniadanie, podwieczorek jako przekąska przeciwdziała podjadaniu między głównymi posiłkami. Na podwieczorek można zjeść owoce i nabiał, w rozsądnej ilości.

Podwieczorek można zjeść między godziną 16, a 17.

Kolacja

Ostatnim posiłkiem spożywanym w ciągu doby powinna być kolacja. To ważny posiłek dla naszego organizmu. Długa przerwa na sen, a więc bez jedzenia, może powodować nadmierny spadek cukru w organizmie - hipoglikemię.

Na kolację można zjeść np. chude wędliny lub nabiał, ryby, jajka a także warzywa i owoce. Całość można uzupełnić pełnoziarnistym pieczywem. Ważne jest, aby się nie przejeść, ponieważ skutkiem tego mogą być problemy z zaśnięciem.

Tak więc, kolacja powinna być niezbyt obfita i lekkostrawna.

Kolacja powinna być spożywana kilka godzin przed snem, w godzinach 19-20.

Jeżeli jednak czujemy, że nasz sposób odżywiania nie zgadza się z naszym zegarem biologicznym, to trzeba zmieniać pory posiłków oraz węglowodany zastępować białkiem, aż poczujemy się lepiej.

Warto dopasować sposób odżywiania do zegara biologicznego organizmu dla zdrowia i lepszego samopoczucia na co dzień.

Zdjęcie: fotolia.com © Wilm Ihlenfeld

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Smaczny.pl [2014-09-29]
Ocena:
4/5 [głosów: 1]
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.