Jedzmy kalafiora

Częścią jadalną kalafiora są młode pędy kwiatowe, które zakończone są kwiatostanem (tzw. różą). Kalafior posiada cenne wartości smakowe i dietetyczne. Zawiera on m.in.: wapń, żelazo, fosfor, jod, mangan, magnez, sód, potas, fluor, również witaminy: B1, B2, B6, C, K i kwasy: nikotynowy i pantotenowy.

Kalafior spożywany jest w postaci gotowanej i surowej. Pod każdą postacią jest pyszny, a co ważne zdrowy.

Przed gotowaniem kalafiora, dobrze jest go zamoczyć w zimniej osolonej wodzie, celem pozbycia się żyjących w nim np. ślimaczków.

Wodę, w której będziemy gotować kalafior należy posolić i dodać do niej kilka kropel soku z cytryny, wtedy kalafior nam nie zżółknie. Kalafiora nie należy rozgotować. Średniej wielkości kalafior gotuje się ok. 15 minut.

Na naszych stołach kalafior występuje w następujących daniach i postaciach:

  • zupie kalafiorowej lub jarzynowej;

  • ugotowany już kalafior polewany jest tartą bułką zrumienioną na masełku – można jeść go samego lub z ziemniakami i mięskiem;

  • surowy kalafior (różyczki) panierujemy jak kotlety (tj. najpierw go solimy, obsypujemy mąką, maczamy w jajku, następnie w bułce tartej i na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, opiekamy go z każdej strony, a potem zalewamy zimną wodą i dusimy pod przykryciem, aż kalafior zmięknie; powstały ‘sosik’ można zaczepać mąką, całość jeszcze zagotować, i podawać z ziemniakami i dowolnymi dodatkami);

  • surowe lub ugotowane różyczki kalafiora można dodawać do sałatek.

A może ktoś ma jeszcze inny sposób na kalafiora?

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [2006-04-03]
Ocena:
3.24/5 [głosów: 2077]
Komentarze do artykułu:
Wystarczy ząbek drobno pokrojonego czosnku , łyżka majonezu i maleńkie różyczki surowego kalafiora i sałatka gotowa. Jak dla mnie bomba.
Marlena [2014-10-25 11:32:40]
Kochani a ja wole brokuły niż kalafior, po 1 mają więcej witamin po 2 mają żywszy kolor i ten smak- wyrazisty! , Brokuły są znane przede wszystkim ze swych właściwości przeciwnowotworowych. Brokuły to nie tylko właściwości antyrakowe, to również duża zawartość witamin - A ( brokuły to jedno z najlepszych źródeł tej witaminy), E, K1, C, B1. Jeśli chodzi o mikroelementy - brokuły są szczególnie bogate w potas, fosfor, wapń, żelaza i chrom (to właśnie dzięki zawartości chrom brokuły są bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy).
Jusqa [2010-03-30 22:07:59]
sałatka składniki:kalafior,świeży ogórek,jogurt grecki, dużo koperku,pieprz i sól. Kalafior sparzyć w wrzącej wodzie 5 minut. Pokroić kalafior i ogórek (ilościowo 3 do 1) i wszystko wymieszać z jogurtem i koperkiem.Pieprz i sól do smaku.Odstawić do lodówki na noc żeby się przegryzło.
lutek [2009-10-07 22:37:52]
kalafior przede wszystkim! mniam, zawsze do gotowania dodaje octu - smaczny. Sórówka= kalafior surowy podzielic na malutkie różyczki dodac startą na dużych oczkach marchewkę również surową, osolic, aby zmiękł, dodac szczypiorek i majonez. smacznego- pyszne
kasia [2009-09-17 09:42:00]
Ja polecam surowy kalafior pociac na bardzo drobno, ja mam specjalny chopper do warzyw, dodac ugotowane jajka na twardo, odrobinke majonezu i jesc! Mowie Wam pychota! Ja to jadam czesto na sniadanie. Jest bardzo pozywne i zdrowe (ominmy majonez:)).
AlicjaZ [2009-03-05 00:49:34]
Ja bardzo lubię kalafiora na surowo, to świetna przekąska szczególnie jak się do tego zrobi dobry dip. A zimą gdy świeżych kalafiorków nie ma kupuje mrożone. Jest np. taka mieszkanka warzywna biała w której jest sporo kalafiora i co ciekawe skorzonery. Pyszna jest.
Malezja [2008-10-21 13:36:57]
Ja z rodzina uwielbiam kalafiora w panierce. Najpierw gotuję a potem opiekam i prosto na talerz... To lepsze niż sosik!!
Kortina [2008-10-21 12:05:59]
Ja robię kotleciki z kalafiorem: kalafior podgotować, podzielić na małe różyczki i odcisnąć, dodać 5 jaj ugotowanych na twardo i startych na tarce, cebulkę podsmażoną, 1 jajko surowe, sól, pieprz, przyprawy. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego !
Maria [2008-08-10 12:47:18]
Ja robię sałatkę z kalafiora.Ugotowany dzielę na spore różyczki,dodaję ugotowane ze 4 jaja krojone w dużą kostkę,pomidor ,kukurydza,pół pęczka koperku,mały majonez,sól i pieprz.spróbuj.
Grażyna. [2008-07-01 20:54:08]
POLECAM KALAFIORA JAKO DODATEK DO DAN Z RYZE; KALAFIOR MYJE, SUSZE I KROJE NA ROZYCZKI. GLEBOKA PATELNIE (WOK) ZDZIEBKO OLEJU Z OLIWEK ZABEK LUB DWA WYCISNIETEGO CZOSNKU PODGRZEWAC NA NIE WIELKIM OGNIU DODAC KALAFIOR, POSOLIC I POPIEPRZYC DO SMALU I DUSIC POD PRZYKRYCIEM. OD CZSU DO CZASU MIESZAJAC, NIE DOPROWADZIC DO TEGO BY KALAFIOR SIE ROZWALAL. JEST PYSZNA PRZYSTAWKA DO DAN Z RYZEM. SMACZNEGO ZYCZE
AGNES [2008-01-23 19:42:12]
Mam kilka uwag. Czescia jadalna kalafiora jest tez jak najbardziej lodyga, ktora po odcieciu nalezy obrac ze skorki i pokroic na plastry. Takze mlode swieze listki sa jadalne. Kalafior po oplukaniu nalezy podzielic na rozyczki i gotowac na parze razem z pocieta lodyga i mlodymi listkami. Na parze gotuje sie b. szybko, 5-7 min. trzeba sprawdzac widelcem jak jedrny sie lubi. Rozgotowany nie jest smaczny ani zdrowy. Bulki tartej nie nalezy smazyc na masle, poniewaz wciaga ona kosmiczne ilosci masla i danie robi sie mega kaloryczne. Tarta bulke nalezy prazyc na suchej patelni bez tluszczu na srednim ogniu caly czas przegarniajac. Prazy sie blyskawicznie, do minuty, bez dozoru spali sie momentalnie. Uprazona bulke trzeba natychmiast zsypac na zimna powierzchnie, bo zostawiona na goracej patelni dalej bedzie sie prazyc. Ugotowanw rozyczki kalafiora posypuje sie uprazona bulka i dopiero polewa roztopionym maslem. Mozna sobie uprazyc wiecej bulki i trzymac w sloiczku do innych potraw. Gotujac kalafior na parze otrzyma sie skroplony wywar swietny jako dodatek do kazdej zupy. Niezjedzone reszki kalafiora na cieplo swietnie nadaja sie na zimno na salatke w polaczeniu z innymi jarzynami. Kroi sie drobno i komponuje z innymi skladnikami i z sosem winegret albo majonezem.
Irena [2007-11-28 21:30:55]
kalafiora tego w cieście robię ,ciasto musi być gęste i pikantne bo tak to jest mdły a różyczki obgotowane kroję na pół bo wtedy lepiej smażyć
jagoda [2007-11-10 16:44:15]
Ja dzielę kalafiora na maleńkie różyczki około 0,5cm średnicy lekko go solę,dodaję majonez,następnie kukurydzę,zielony ogórek pokrojony w słupki,lekko posolony,pomidor bez skóry i bez ziarenek pokrojony w kostkę ,zielona pietruszka,kalafior ,majonez
jagoda [2007-11-10 16:39:11]
..pani przepis jest świetny, bardzo poleciam! :)
Paula [2007-11-04 14:20:31]
Ja kalafiora robię na słodko-kwaśno..A mianowicie. Obgotowuję kalafiora , robię polewkę... 3łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany pól cebulki drobno posiekanej sok z cytryny, sól,pieprz. Wszystko starannie wymieszam, polewam kalafiorka, jest pyszny
alicja7777 [2007-10-09 21:23:53]
Super dzieki za porady z których na pewno skorzystam a nie miałam zielonego pojecia hehe pozdrawiam
madzia [2007-09-27 10:46:41]
aby kalafior jak rowniez i inne warzywa zachowaly wszystkie witaminki i skladniki odzywcze podczas dlugiego gotowania nalezy dolac odrobine olowy z oliwek badz oleju.
didi [2007-08-24 12:55:11]
ja uwielbiam kalafiorka z sosem smietanowym posypanym zoltym serem i zapiekanym w calosci w piekarniku. Hmmm pychotka, sprubowalam tez z bulka tarta i maselkiem i zoltym serkiem (taki wymysl mojego chlopa) i byl naprawde dobry.. Pozdrawiam kochani
didi [2007-08-24 12:51:18]
również dziękuję za informację, nie wiedziałam, że trzeba dodać odrobinę cukru. Kalafiorek pyszne warzywo( kwiat:)
Rudyrydz [2007-08-16 22:24:38]
a ja znam najlepsza salatke z kalafoi [surowego] umyty kalafior kroimy drobno z tym ze musi byc zupelnie suchy ,najlepiej wczesniej rozyczki porozdzielac i suszyc na reczniku papierowym.drobno pokrojony zmieszac z kukurydza z puszki i majonezem isalatka gotowa.Nie dodajemy ani soli ani pieprzu!mowie wam pycha Dopbrze smakuje z grillem!
Kasia [2007-08-16 15:18:14]
Napisze jeszcze o kalafiorku!Jest pożywny i niskokaloryczny!Lekkostrawnyi ma dużo wit C najmniej na obwodzie róży najwięcej blisko głąba!Świezośc poznajemy po otulających listkach nie moga być zwiędnięte!Różyczki musza byc zwięzłe i białe.Gotujemy bez przykrycia?No cóż mówią że żle pachnie(zawiera siarkę)nie przykrywajac niwelujemy zapach ale można dodac skórkę z chleba razowego i ciut mlekadla zachowania bieli.czy to konieczne?Nie wiem.Ilu ludzi tyle sposobów!A na surowo tez dobry!
sypig [2007-07-05 18:12:40]
Jestem dietetykiem i z tego co wiem kalafior aby zachował swoje skł.odżywcze nie moze byc rozgotowany!Ja gotuje ok7-10 min.wode należy posolić,dodac ciut cukru i jak sie zagotuje wrzucić kalafior!pod koniec zakwasić cytryną albo odrobinką octu-poczekac min.i gotowe!!!
sypig [2007-06-23 17:29:23]
Świetnie! A już miałem szukać w książce kucharskiej ile to cudo się gotuje ;P
Pietras [2007-06-19 12:40:17]
a ja mam putanko???dlaczego kalafiora nie mozna rozgotowac i dlaczego nie mozna go gotowac pod przykryciem???
wera [2007-03-17 15:10:03]
dzieki pani zrobiłam pyszny obiad z dodatkiem kalafioru (który dzieki pani sie dowiedziałam jak dobrze ugotowac) wszyscy byli zachwyceni.dziekuje
iza [2006-09-16 13:48:31]
kalafior ma kilku swietnych krewnych - brokuly i kalafir wloski - takie smieszne "piramidki" w kolorze zoltawym. polecam, z tym, ze do gotowania powinno dodac sie odrobine cukru - nie traca koloru i nie gotowac zbyt dlugo. podobnie jak kalafior znosza doskonale zapiekanie zarowno pod beszamelem jak i zoltym serem. to ostatnie moze byc samodzielnym daniem, zwlaszcza jesli ktos jest miesozerny to pomiedzy zielsko i ser proponuje kawaleczko szynki lub dobrej kielbaski. pa pa
ikxio [2006-04-09 09:46:25]
dobrze,ze Pani przypomniala o pysznym kalafiorku.Jutro z cala pewnoscia bedzie u mnie dodatkiem do obiadu.Pa
Marzena [2006-04-05 20:54:29]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.