Kuchnia tysiąca i jednej potrawy, czyli kuchnia arabska

Egipt, Tunezja i Maroko to bardzo popularne kierunki wakacyjnych wycieczek. Warto więc poznać tamtejszą kuchnię, która staje się jedną z najpopularniejszych na świecie. Kuchnia arabska jest niezwykle różnorodna i pełna kontrastów... Pachnie przyprawami korzennymi i kusi smakiem wielu orientalnych potraw.

Kuchnia kontrastów

Świat arabski to obszar rozległy geograficznie i bardzo zróżnicowany kulturowo, etnicznie i religijnie. Kultura arabska obejmuje swoim zasięgiem tereny Bliskiego Wschodu i północnej Afryki. Ten rozległy obszar bezpośrednio wpływa na różnorodność arabskiej kuchni. Charakter kuchni w dużym stopniu ukształtowała także bogata historia, religia muzułmanów i koczowniczy tryb życia pustynnych Beduinów. Dzięki, któremu widoczne są wpływy kuchni tureckiej, pakistańskiej, irańskiej i indyjskiej.

W kuchni arabskiej zasadniczo wyróżnić można dwa główne typy:

  • bliskowschodni (kraje pustynne) - kuchnia jest raczej uboga i opiera się głównie na baraninie;
  • śródziemnomorski (Tunezja, Algieria, Maroko), gdzie w kuchni dominują ryby, warzywa i owoce.
  • Kuchnia arabska to kuchnia kontrastów i różnorodności smaków. Popularne są zarówno słodkie desery, jak i pikantne potrawy i dania mięsne. W kuchni arabskiej spożywa się jagnięcinę, cielęcinę, drób, rzadziej wołowinę. Zgodnie z nakazami religijnymi Arabowie (w większość muzułmanie) nie jedzą natomiast wieprzowiny. W kuchni popularne są warzywa - pomidory, papryka, bakłażany, cukinia, pomidory, cebula, czosnek. Nieodłącznym elementem kuchni arabskiej jest ciecierzyca. Nie znajdziemy natomiast ziemniaków. Są one zastąpione ryżem i wyrobami z pszenicy (kaszą kuskus). Kuchnia arabska bogata jest w naturalne jogurty i biały ser.

    Zaproszenie do stołu

    Arabowie to z reguły ludzie otwarci i gościnni. Charakterystyczne jest to, że każdy z nich proponuje swoim gościom wszystko to, co ma najlepsze. W języku funkcjonuje nawet specjalny zwrot: „tafathalo”, który zaprasza do stołu, a dosłownie oznacza „uczyń mi zaszczyt”. Nietaktem jest odrzucenie zaproszenia, bo w ten sposób znieważa się gospodarza. Wyrazem gościnności jest również podanie kawy. Tradycyjnie arabską kawę parzy się w specjalnym tygielku i często dodaje do niej kardamon.

    Tradycyjny arabski posiłek rozpoczyna się od przystawek tzw. mezza, które są charakterystycznym elementem tej kuchni. Mogą to być sałatki, pasty i wszelkiego rodzaju dodatki. Popularne są oliwki, migdały, rodzynki, orzechy, prażone nasiona dyni i ciecierzyca. Często podaje się również pikle warzywne. Prawie do każdego posiłku podaje się pitę, czyli lekki chlebek z mąki pszennej.

    Charakterystyczne przyprawy

    Niepowtarzalny smak kuchnia arabska zawdzięcza przede wszystkim bogactwu przypraw i ziół takich jak:

  • kmin rzymski;
  • kurkuma;
  • kolendra;
  • szafran;
  • kardamon;
  • cynamon;
  • goździki;
  • gałka muszkatołowa;
  • tymianek;
  • mięta.
  • Najpopularniejsze potrawy kuchni arabskiej

    Kuchnia arabska to kuchnia wielu potraw, smaków i zapachów. Choć poszczególne kuchnie krajów arabskich różnią się między sobą, można wskazać najpopularniejsze potrawy. Należą do nich:

  • kebab to skrawane z pionowego rożna mięso (najczęściej baranina lub cielęcina), podawane w chlebie pita z dodatkiem aromatycznych sosów na bazie jogurtu;
  • falafel - smażone na głębokim oleju kulki lub kotleciki z ciecierzycy lub bobu z sezamem;
  • hummus - pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, pasty sezamowej (tahini), oliwy, soku z cytryny i przypraw. Ta zimna przekąska podawana jest najczęściej z chlebem pita;
  • kuskus - drobna kasza otrzymywana z pszenicy. Najczęściej podaje się ją z warzywami i baraniną;
  • tabbuleh (tabule) - sałatka z kuskusu i warzyw (pomidorów, ogórka i natki pietruszki);
  • tajine (tadżin) - duszone mięso z sezonowymi warzywami. Danie podaje się w specjalnym glinianym naczyniu w kształcie stożka i to właśnie od niego pochodzi nazwa potrawy;
  • baklava - płaty ciasta nasączone miodem i przekładane masą orzechową.
  • Istnieje pogląd, że kuchnia arabska jest oszczędna, a do przygotowania posiłków używa się prostych i tanich składników.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-07-02]
    Ocena:
    Brak głosów.
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.