Kwasy omega-3 źródłem zdrowia i urody

Kiedy mowa o tłuszczach nasze pierwsze skojarzenia to: nadwaga, wysoki cholesterol, miażdżyca. Nie do końca... Są bowiem tłuszcze korzystne, a nawet niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chodzi oczywiście o kwasy omega-3, które wspomagają rozwój układu nerwowego, zapobiegają chorobom układu krążenia, stymulują system odpornościowy. Lista pozytywów jest imponująca.

Niezbędne kwasy omega-3

Kwasy omega-3 należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), których organizm nie potrafi sam syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem. Jak sama nazwa wskazuje, kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a także odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce wielu chorób.

Do rodziny omega-3 należą m.in. kwasy: EPA (eikozapenaenowy) i DHA (dekozakeksaenowy) zwany „pożywieniem dla mózgu”. DHA wchodzi w skład komórek nerwowych i siatkówki oka, wpływa na sprawność intelektualną, jest także niezwykle istotny we właściwym rozwoju układu nerwowego. Dlatego jest szczególnie wskazany dla kobiet w ciąży.

Jak kwasy omega-3 wpływają na nasze zdrowie?

  • przyczyniają się do obniżenia trójglicerydów we krwi;
  • obniżają poziom „złego” cholesterolu;
  • pozytywnie wpływają na kondycję serca;
  • zapobiegają powstawaniu zakrzepów;
  • obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi;
  • wzmacniają układ odpornościowy;
  • poprawiają krążenie krwi;
  • przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych;
  • usprawniają pracę mózgu;
  • likwidują stany zapalne i towarzyszące im bóle;
  • zmniejszają objawy stresu;
  • poprawiają samopoczucie;
  • obniżają poziom glukozy we krwi;
  • zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych;
  • wspomagają rozwój układu nerwowego.
  • Jako że tłuszcze omega-3 wpływają na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, są szczególnie istotne dla dzieci w okresie rozwoju. Odpowiednia ich ilość wspomaga zdolność uczenia się, koncentracji i zapamiętywania.

    Kwasy omega-3 dla urody:

  • zapobiegają utracie wody z głębszych warstw skóry;
  • warunkują ochronne działanie płaszcza hydrolipidowego skóry;
  • dzięki nim skóra jest nawilżona i elastyczna;
  • wzmacniają włosy i paznokcie.
  • Niedobór może być przyczyną zaburzeń dermatologicznych, które objawiają się łuszczeniem i zgrubieniem naskórka, a także skłonnością do alergii i stanów zapalnych skóry.

    Źródła kwasów omega-3:

  • tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, tuńczyk, śledź);
  • tran (wyciąg z wątroby np. dorsza, rekina);
  • orzechy, nasiona lnu, soi;
  • olej lniany.
  • Dzienne zapotrzebowanie

    Dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 wynosi 1-1,5 grama. Dlatego wskazane jest jadanie ryb morskich przynajmniej dwa razy w tygodniu (minimum 300 gramów). Dla osób, które nie przepadają za rybami wskazana jest suplementacja odpowiednimi preparatami.

    O dobrym stanie zdrowia decyduje nie tylko rodzaj tłuszczu. Ważne są także odpowiednie proporcje, w jakich dostarczamy organizmowi kwasy omega-6 i omega-3. Przyjmuje się, że stosunek kwasów powinien wynosić 5:1 - czyli pięć razy więcej kwasów omega-6 niż omega-3. Z reguły nie mamy problemu z dostarczaniem kwasów omega-6, które występują w olejach roślinnych (słonecznikowym czy kukurydzianym). Gorzej jest z kwasami omega-3. Jemy zbyt mało ryb, czyli głównego ich źródła. Tymczasem obydwie grupy silnie ze sobą konkurują o te same enzymy. Złe proporcje kwasów tłuszczowych (tzn. dużo kwasów omega-6, a mało omega-3) są przyczyną szybszego starzenia się organizmu.

    Warto codziennie dbać o właściwą dawkę kwasów omega-3. Szczególnie teraz, kiedy tak łatwo o przeziębienie lub grypę.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-11-28]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.