smaczny.pl przepisy kulinarne

Owoce, które upiększają i leczą

Owoce zapewniają niezbędne witaminy i minerały, które są cenne dla naszego organizmu. Aby być zdrowym, należy jeść różnorodne owoce co najmniej 2-3 razy dziennie. Jedzenie dużej ilości różnego rodzaju owoców pomoże nam uniknąć wielu przewlekłych chorób.

  • Aronia [57 kcal/100 g] zawiera dużo witaminy A, B6, C, E, P, PP oraz mikroelementy. Działa uspokajająco i wzmacniająco, a ponadto obniża ciśnienie krwi.

  • Agrest [41 kcal/ 100 g] jest bogaty w żelazo, wapń, magnez, sód i witaminy A, B1, C i PP. Korzystnie wpływa na przemianę materii, poprawia trawienie i działa przeczyszczająco.

  • Ananas [52 kcal/100 g] w jego składzie znajduje się duża ilość witaminy C, a także kwasy organiczne oraz związki miedzi i potasu. Wskazany jest przy niestrawności i dla poprawy trawienia. Korzystnie oddziałuje na nerki, serce i naczynia wieńcowe.

  • Arbuz [30 kcal/100 g] jest źródłem witaminy C. Zapewnia wrażenie sytości. Polecany jest w anemii i dla przyszłych mam. Dodatkowo chroni przed powstaniem kamieni nerkowych.

  • Awokado [221 kcal/100 g] to źródło witaminy C i E. Owoc ten zawiera również kwas foliowy, potas oraz tłuszcze jednonienasycone, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

  • Banany [98 kcal/100 g] zawierają witaminy B1, B2, B6, C oraz żelazo, magnez, potas i błonnik. Owoce te nie drażnią układu pokarmowego. Mają działanie moczopędne i zapobiegają wrzodom żołądka.

  • Brzoskwinie [46 kcal/100 g] bogate są w witaminę B1, B2, B6, C, PP, magnez, wapń i żelazo. Oczyszczają organizm z toksyn i trujących produktów przemiany materii. Mają właściwości przeczyszczające i podnoszą odporność naszego organizmu.

  • Cytryna [46 kcal/100 g] jest źródłem witaminy C. Chroni nasz organizm przed przeziębieniem, różnego rodzaju wirusami a także przyspiesza procesy gojenia się ran.

  • Czarne jagody [61 kcal/100 g] zawierają witaminę A, B1, B2, B6, C, PP oraz cenne pierwiastki: miedź, selen, cynk. Są dobrym źródłem kwasu foliowego i zalecane są dla kobiet planujących zajście w ciążę i spodziewających się dziecka. Dodatkowo rozszerzają naczynia wieńcowe, korzystnie wpływają na wzrok, obniżają zawartość cukru we krwi i przeciwdziałają zaparciom.

  • Czereśnie [60 kcal/100 g] bogate są w witaminy A, C, K, P oraz w potas i pektyny. Oczyszczają organizm z produktów przemiany materii. Zalecane są przy chorobach serca, żołądka i nerek. Zapobiegają tworzeniu się zmarszczek.

  • Grejpfrut [43 cal/ 100g] zawiera spore ilości witaminy C, E i P. Przyśpiesza przemianę materii, reguluje trawienie i poziom cholesterolu. Przeciwdziała sklerozie i żylakom.

  • Gruszka [62 kcal/100 g] bogata jest w witaminy A, B1, B2, B6 i C. Ponadto zawiera cenne mikroelementy: sód, wapń, jod, magnez, fosfor i potas. Owoc ten reguluje ciśnienie krwi, pobudza trawienie, likwiduje zaparcia i ma właściwości moczopędne.

  • Jabłko [57 kcal/100 g] zawiera witaminy B1, B2, C, PP, kwas foliowy, beta karoten, pektyny oraz żelazo, miedź, magnez, potas, cynk, krzem i błonnik Jabłka spełniają wiele zadań: regulują przemianę materii, wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy, oczyszczają krew, zapobiegają sklerozie i hamują rozwój nowotworów.

  • Jeżyny [44 kcal/100 g] to źródło witaminy C i E oraz żelaza i magnezu. Opóźniają proces starzenie się, wpływają korzystnie na proces trawienia, hamują rozwój osteoporozy a także obniżają ciśnienie krwi i gorączkę.

  • Kiwi [64 kcal/100 g] owoc bogaty w witaminę C, D potas i żelazo. Obniża poziom cholesterolu, ma działanie moczopędnie oraz pobudza wydalanie z organizmu wody i sodu.

  • Maliny [63 kcal/100 g] zawierają witaminę A, B1, B2, B6, C, E, PP, kwas foliowy, kwas organiczny i sole mineralne: wapń, żelazo, fosfor i miedź. Oczyszczają organizm z toksyn, zwalczają niestrawności i biegunki.

  • Mandarynki [40 kcal/100 g] są źródłem witaminy A, C, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, sodu, potasu i fosforu.

  • Mango [73 kcal/100 g] zawierają witaminę A, B1, B2, C, PP, wapń, żelazo fosfor, sód i potas. Aktywne substancje zawarte w ekstrakcie z mango, znajdują zastosowanie w produktach do pielęgnacji skóry i włosów ze względu na działanie nawilżające. Przywracają skórze elastyczność i młodzieńczy wygląd.

  • Marakuja [75 kcal/100 g] źródło witaminy C, wapnia, żelaza, niacyny i kwasu cytrynowego.

  • Melon [40 kcal/100 g] to bogactwo witaminy A i C oraz potasu. Ma właściwości przeczyszczające i moczopędne. Sok z melona leczy wypryski i łagodzi alergie.

  • Morele [48 kcal/100 g] dostarczają witaminy A, B, C, PP oraz dużo żelaza, fosforu, potasu, beta-karotenu i błonnika. Chronią przed stresem i nowotworami. Obniżają ciśnienie krwi, przyspieszają trawienie i zapobiegają zmęczeniu.

  • Nektarynka [48 kcal/100 g] to bogactwo witaminy C, karotyny i kwasu nukleinowego. Ma działanie zasadotwórcze i moczopędne.

  • Papaja [43 kcal/100 g] to źródło karotenów, witaminy A, B1, B2, B6, C, kwasu cytrynowego i jabłkowego oraz cynku, magnezu, żelaza i potasu. Poprawia metabolizm i jest pomocna przy wzdęciach.

  • Pomarańcze [46 kcal/100 g] są dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, tiaminy i błonnika. Obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Sok z pomarańczy może zastąpić nawet najlepsze toniki. Działą on nawilżająco i odświeżająco.

  • Porzeczki białe [63 kcal/100 g], porzeczki czerwone [64 kcal/100 g], porzeczki czarne [84 kcal/100 g] to źródła witaminy A, B1, B2, B6, C, E, H, PP, pektyny, kwasów organicznych i soli mineralnych. Porzeczki mają działanie przeciwzapalne. Dodatkowo porzeczki czerwone pobudzają apetyt, mają działanie przeczyszczające i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Porzeczki czarne działają moczopędnie i napotnie.

  • Poziomki [41 kcal/100 g] zawierają dużo witaminy A, B1, B2, B6, C, K oraz śladowe ilości magnezu, boru, glinu, jodu, miedzi i cynku. Owoce te pomagają usuwać toksyczne produkty przemiany materii, koją nerwy, działają moczopędnie i przeciwbiegunkowo.

  • Rabarbar [18 kcal/100 g] zawiera witaminę B1, B2, B6 i C, a także wapń, potas, magnez i fosfor. Ma on właściwości przeczyszczające oraz dezynfekujące przewód pokarmowy.

  • Śliwki [70 kcal/100 g] są źródłem witaminy A, B, C, E, H a także błonnika i żelaza. Pobudzają pracę nerek i jelit. Oczyszczają organizm, przeciwdziałają zawałom i korzystnie wpływają na system nerwowy i samopoczucie.

  • Truskawki [34 kcal/100 g] mają dużo witaminy C, żelaza i kwasu foliowego. Usprawniają przeminę materii, oczyszczają przewód pokarmowy, chronią przed miażdżycą, pomagają zachować gładką skórę i poprawiają nastrój.

  • Winogrona [70 kcal/100 g] są źródłem witaminy C, błonnika i potasu. Przyśpieszają trawienie, wspomagają pracę nerek i zapobiegają zmęczeniu. Sok z winogron poprawia przemianę materii.

  • Wiśnia [43 kcal/100 g] zawiera duże ilości pektyny, błonnika, potasu, żelaza, wapnia, jodu, witaminy C i K. Owoce te chronią przed chorobami układu krążenia, stabilizują pracę serca, oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, poprawiają apetyt i zapobiegają powstawaniu nowotworów.

  • Żurawina [53 kcal/100 g] zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby naczyń krwionośnych, przeciwdziała chorobom grzybiczym, pomaga w leczeniu przeziębienia i chorób jamy ustnej.

Jednym słowem warto jeść owoce, smacznego ;)

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [2007-06-19]
Ocena:
3.2/5 [głosów: 772]
Komentarze do artykułu:
mam anemie nie mogę brać żelaza w tabletkach dziękuje za informacje już wiem jakie mogę jeść owoce aby poprawić morfologie
Bożena sierpc-14.05.2010 r-11;50 [2010-05-14 11:50:22]
Nie wiedziałam, że moje ulubione truskawki mają tak sporo właściwości zdrowotnych - mile mnie to zaskakuje:) Ostatnio zajadam się takimi polanym syropem czekoladowym Elite - smakują fantastycznie, polecam :)
makar [2009-06-06 14:40:32]
jak najskuteczniej walczyc z anemia.Prosze o porady
Gosia [2009-03-19 22:03:02]
kocham owoce więc to dlamnie fajne informacje xD pozdrawiam:)
Agata [2009-02-19 15:54:46]
Bajera, można sie dowiedzieć ważnych informacji o pysznych owocach.:))) Smacznego:)
era [2008-11-07 20:23:14]
bardzo mi sie podoba ten artykuł jestem młoda i narazie nie problemu ze zmarszczkami ale teraz wiem że że czereśne zapobiegają tworzeniu sie zmarszczek wiec od dziś bede jadla napewno wiecej niz dotychczas czereśni!!! dziękuje za ten artykul!!! z drugiej srony Laura ma rację ale chyba każdy ma mózg i nie będzie pakował w siebie tylko owoce
Aneta [2008-05-24 18:14:16]
dzięki. właśnie się dowiedziałam co mogę jeść z owoców a czego mam unikać jestem alergikiem
dzidzi [2008-04-19 17:24:25]
bardzo interesując zainteresowało mnie to o wiśniach czy z przerobu też mają te właściwości pozdrawiam
irena z kamiennej góry [2008-04-04 15:16:09]
Naprawde artykul godny zainteresowania. Prawie nikt z nas nie wie w czym moga nampomoc owoce.A tu jest wsystko podane, naprawde polecam.
Patryk [2008-01-11 10:58:09]
bardzo interesujący artykuł warto przeczytać
asia [2007-10-16 20:42:35]
tak, niby zdrowe ale... jak będziemy tyle nawozić to nie będzie tak kolorowo
Laura [2007-09-22 18:41:39]
Ten artykul jest super!!!!!!!!Ciekawy i bardddzzzzo interesujacy
Ewcia[22.08.2007 16:29:14] [2007-08-22 16:29:44]
Ciekawy artykuł. Serdecznie pozdrawiam.
Kasia [2007-08-16 16:00:35]
bardzzo ciekawwe i interesujace!! pozdrawiam..
Kasia Bialystok [2007-08-11 12:52:07]
Bardzo dobry wykaz i informacje o owocach,zachęcam bardziej do jedzenia naszych owoców krajowych
Krysia z Tupperware.Szczecin [2007-06-19 15:35:50]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.